Vraag

2 dakkapellen scheiden

  • 20 October 2023
  • 3 reacties
  • 99 Bekeken

Mijn buren gaan verbouwen, krijgen een nieuwe dakkapel. In ons jaren 30 woning zitten onze dakkapellen aan elkaar. Die worden dus gescheiden door hun aannemer. Ik wil erop vertrouwen dat zij dat netjes doen maar ik wil toch graag weten waar ik op moet letten. Afwerking buitenkant? Isolatie of dampdoorlatende laag oid? Ik heb er geen verstand van en wil graag tips.

 


3 reacties

Reputatie 1

Hoi @K.deR , welkom op de Eigen Huis Community en bedankt voor je bijdrage. Goed om te weten waar je aan toe bent als de buren gaan verbouwen. We zijn benieuwd naar de ervaringen van andere community-leden. Je kunt als lid ook altijd even telefonisch contact opnemen met onze Bouwkundige Ledenservice. Onze specialisten zijn te bereiken via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Willem

 

 

Reputatie 3

Je mag van het burgerlijk wetboek niet op het terrein van de buurman afwateren. Ik zie twee regenpijpjes links en rechts, elk watert op zijn eigen terrein af. Dat apart afwateren moet dus gehandhaafd blijven.

Je hebt geen zeggenschap over wat een buurman doet op zijn eigen terrein. Het enige waar je eventueel bezwaar tegen zou kunnen maken is als de buurman in strijd met de regelgeving bouwt. (Maar ik heb gezien wat een gemeente dan kan doen. Dan laten ze je voor een zitting van een commissie komen waar je je bezwaar nog een keer mondeling mag vertellen, en dan is het jouw woord tegen dat van de ambtenaar-expert van bouw- en woningtoezicht en de juridisch adviseur van de gemeente en de buurman en zijn vertegenwoordiger. In veel gevallen gaan de klagende mensen dan onderuit). 

Maar een dakkapel is vergunningsvrij bouwen (je moet dan nog wel blijven voldoen aan de regelgeving) behalve als het aan de voorgevel is, dan moet er vergunning van de welstand komen. Het bestaande mag blijven zoals de regelgeving was ten tijde van de bouw, het nieuwe moet voldoen aan het bouwbesluit van 2012. 

Het bouwbesluit van 2012 eist ook dat je moet voldoen aan de eis van de weerstand tegen brand doorslag en brand overslag, afgekort wbdbo, het staat hier . 

De brandwerendheid tussen twee woningen moet minimaal 60 minuten zijn. Dat houdt in dat de ene buurman 30 minuten heeft en de andere buurman ook 30 minuten, samen 60 minuten. Een kalkzandsteen muur van 10cm dik heeft een brandwerendheid van 30 minuten. Bij een houten dakkapel zijn houtwolcementplaten geschikt die je tussen beide kapellen opneemt, bijvoorbeeld  deze van Promet

Als er op de zolder een vloeroppervlak is van minimaal 5m2 groot waar het overal minimaal 2,4 meter hoog is, dan mag dat stuk een verblijfsgebied heten. En als dat zo is gedeclareerd in de oorspronkelijke bouwvergunning moet het glas in het nieuwe raam minimaal 10% zijn van dat stuk vloeroppervlak voor de daglichttoetreding. Ook moet dan de isolatie van het nieuwe dakkapel minimaal Rc >= 2,5m2K/W zijn. Maar verplicht of niet, dat isoleren is altijd verstandig, liefst nog tot Rc >= 6,3 zoals ze nu bij de huidige nieuwbouw doen. Als het verblijfsgebied op zolder niet als zodanig is gedeclareerd, dan is het gebruiksoppervlak en hoef je deze dingen niet te doen. Maar het is wel verstandig om het toch wel te doen want het kost niet zoveel extra als je toch eenmaal bezig bent. Je kan ook kijken of de ventilatie op zolder nog wel voldoet (minimaal 0,9 liter lucht per seconde per m2 verblijfsgebied), want een ventilaiterooster in het raam opnemen zou nu mooi kunnen. 

Wat ik zou doen is kijken of ik niet samen met de buurman beide dakkapellen in een keer kan vernieuwen. Het is tegenwoordig toch maar overal verduurzamen wat de klok slaat. Met een kratje bier bereik je dikwijls meer dan alle gedoe met instanties en rb-verzekering. 

Dank voor deze uitgebreide reactie!

Reageer