Vraag

Knallende en krakende dakplaten

  • 13 July 2023
  • 7 reacties
  • 710 Bekeken

Wie heeft ervaring met het kraken van het dak? Ik heb een vrijstaand huis gekocht dat is gebouwd in ‘93 met een schuine kap, gordingen en sandwich dakelementen. Aan de andere kant van het huis hetzelfde alleen is hier gebruik gemaakt van gipsplaten aan de binnenkant. Aan beide kanten knalt en kraakt het dak regelmatig. Zowel overdag als in de nacht. Met warm weer is het wel erger. Aan de kant met de sandwich elementen zijn het ook hoge tikken af en toe alsof je er met je vinger tegenaan tikt. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben en hoe is dit op te lossen?


7 reacties

Reputatie 3

Bij de bouw van mijn huis zijn tussen de dakplaten profielen gelegd die in doorsnede T-vormig zijn. Daardoor is er een spleet van 2mm tussen de dakplaten. Misschien is dat niet bij uw dak gedaan? Ik heb niet zoveel gekraak in mijn dak, hooguit af en toe een tikje door krimp en rek in de lengterichting. Bij mij vangen de dakpannen alle zonnewarmte op, onder de dakpannen is een flinke luchtlaag die goed ventileert waardoor het er koel is. De dakplaten worden niet heet.

Bedankt voor uw reactie. Ik ga het laten beoordelen door een deskundige (alleen nog iemand vinden). Ik neem uw reactie mee!

Wat voor dakpannen heeft u trouwens?

Reputatie 3

Ik heb geen sandwich dakelementen maar geïsoleerde dakplaten die van de dakgoot tot de nok lopen. Daarop ligt een standaard pannendak. Dit is niet vergelijkbaar met sandwich dakelementen. Die zijn anders. Ik wou slechts melden dat dakplaten ook wel krimp- en rekgeluidjes geven maar niet zoveel. Ik slaap onder het schuine dak, ik word er niet wakker van.

Aha oké. Ja elk huis heeft wel geluiden maar de vraag is wat ‘normaal’ is en wat toch echt te gek is. Ik had laatst in een uur tijd 8 knallen opgenomen met mijn telefoon. Ik laat het daarom toch maar onderzoeken. Maar goede toevoeging nog, bedankt!

Hoi Anne, ik lees dit forum zojuist. Ik ben benieuwd wat het probleem uiteindelijk was. Hadden de vorige bewoners er niets over gezegd? Door de hitte kunnen de balken uitzetten waardoor het tegen elkaar gaat drukken en de geluiden ontstaan. Ik had hier ook last van, maar ons huis komt uit 87’, ietsje ouder dus. Kraken waren er maar ook niet om wakker van te worden. We hebben een partij langs laten komen om het te bekijken en zeiden dat er niets raar te zien was en niet gevaarlijk was. De partij was https://betrouwbaardakwerk.nl/

Hoi Freek,

het zijn hier de dakplaten zelf. Die zetten uit en krimpen onder invloed van met name grote temperatuurverschillen en warmte. Ik moet zeggen het was met name tijdens de hittegolf in juli echt heftig. Daarvoor en daarna vrij weinig last meer gehad. Heb er ook iemand naar laten kijken. Die gaf aan dat het ook niet gevaarlijk is inderdaad. Je kunt de latten lijmen aan de platen (je hoort de schroeven bewegen) dat zou wat kunnen helpen of warmte werende folie. Maar zolang het te doen is laat ik het eerst. De vorige bewoner had er geen (over)last van en weet het inderdaad ook aan de werking van het hout. 

Reageer