Congestie op het electriciteit net komt niet door het leidingen netwerk maar door andere oorzaken

  • 30 June 2024
  • 3 reacties
  • 51 Bekeken

Het probleem van de netcongestie ligt anders dan door de politiek en energie bedrijven  voorgesteld wordt. Het is namelijk niet zo dat de leidingen door teruggeleverde zonne-energie overbelast worden maar  dat de netbeheerders de terug geleverde stroom niet in zijn geheel verder kunnen verkopen. En omdat die energie niet aan andere gebruikers doorgeleverd kan worden loopt de spanning op het netwerk op.

Dat zou kunnen worden opgelost door de elektriciteit centrales op dat moment minder energie te laten leveren. Dat levert echter twee problemen op. Ten eerst zijn waarschijnlijk met de elektriciteitscentrales langdurige levercontracten overeengekomen waarbij een minimale afname van die centrales wordt gegarandeerd. Terug leveren van zonnestroom levert dus een contractueel probleem op. Daarnaast zorgen de electriciteits centrales ook voor de frequentie (50 Hz) op het net. Als er te veel terug geleverd wordt kan dat een probleem opleveren met de stabiliteit van de frequentie.

Helaas hoor je hier maar heel weinig over in de politiek en bij de vertegenwoordigers van de elektriciteit maatschappijen. Die roepen alleen maar dat de burger met zonnepanelen zich moet aanpassen, overdag de opgewekte electriciteit gebruiken, accu opslag moeten inrichten en betalen voor teruglevering. 

Ik hoor graag de mening van andere experts op dit gebied.

 

 


3 reacties

Reputatie 5

Vooropgesteld, ik ben geen expert. Heb je ergens een bron waar dit wat uitgebreider uitgelegd staat? Ik vind het wel een interessante situatie.

Volgens mij hebben de energieleveranciers niks te maken met netbelasting, dat is het werkgebied van de kabelaars. De energieleveranciers kopen en verkopen kWh's, dat moeten ze dagelijks per kwartier inschatten. En aangezien de zon zich niet zo goed laat voorspellen, wil die kWh voorspelling nog wel eens misgaan, en dan moet de betreffende leverancier duur inkopen of duur verkopen. Dat is het enige risico waar een energieleverancier mee te maken heeft: onbalans. Heeft niks te maken met te dunne kabels.

En volgens mij wordt er nooit teveel teruggeleverd, want zodra de spanning bovenm de 253 V uitkomt (max capaciteit), schakelen de veroorzakers (zonnepanelen) van potentieel teveel energie, zichzelf uit en komt het dus nooit tot overbelasting

Reputatie 6
Badge

Ook ik ben niet een echte expert, maar deze uitleg lijkt me niet helemaal correct.

Congestie is niet een politieke of een commerciële kreet, maar een technische toestand. Productie en afname zijn met de huidige distributiecapaciteit niet met elkaar in balans te brengen. Flexibiliteit in op- en afschalen van productiemiddelen is technisch onvoldoende en leidt tot tekorten en overschotten (= verlaging resp, verhoging van spanning. verhoging/verlaging van frequentie en uitval van  omvormers)

Reputatie 7
Badge +4

 Het is net andersom wat topicstarter beweert. Elektriciteitscentrales schalen bij zeer lage prijzen wel af. Want bij een kWh-prijs lager dan €0,09 per kWh zijn er meer kosten aan aardgas en CO2-rechten dan dat het opbrengt. Alleen de kerncentrale Borssele draait continu door aangezien minder hard draaien daar alleen maar meer (slijtage) kosten oplevert maar dat betreft dan ook slechts 480 MW. Terwijl onze zonnepanelen bij zeer lage prijzen juist door blijven produceren. Het gaat dan over soms wel 15.000 MW.

 Een ander punt zijn de Warmte Kracht Koppelingen. Ook bij negatieve prijzen leveren die bij elkaar 1000 MW. Volgens mij is er bij die fabrieken een tekort aan personeel waardoor er daarvoor geen prioriteit is.

 

 

Reageer