Europese verkiezingen: weet jij al wat je stemt?

  • 4 June 2024
  • 1 reactie
  • 29 Bekeken
Europese verkiezingen: weet jij al wat je stemt?

In Nederland vinden de Europese verkiezingen plaats op 6 juni. Deze verkiezingen bepalen wie ons land vertegenwoordigt in het Europees Parlement. Je stem uitbrengen is daarom belangrijk.

🗳 Door te stemmen tijdens de Europees Parlementsverkiezing, beslis je mee over belangrijke thema’s zoals Europese wetgeving en de uitdaging op de woningmarkt. Om je op weg te helpen een weloverwogen keuze te maken, vroeg Vereniging Eigen Huis verschillende Nederlandse politieke partijen waarom je als woningbezitter op hen moet stemmen tijdens de Europese verkiezingen. 

✏ Lees hun antwoorden op de website. Kom je er dan nog steeds niet uit, maak dan gebruik van de Stemwijzer of het Kieskompas.

👇🏻 Weet jij al wat je gaat stemmen? En wat is voor jou daarbij belangrijk? Laat het hieronder weten!

 

 


1 reactie

Reputatie 2

In het Europese Parlement zijn de leden van nationale partijen verenigd in een van de 7 fracties. In Nederland zijn er echter meer partijen dan Europese fracties. Het kan voorkomen dat partijen in Nederland elkaar bestrijden, maar in Brussel een lijstverbinding aangaan.

Zo zitten VVD, D66 en Volt in Renew Europe. BBB en NSC bij de Europese Volkspartij (christen democraten).

Tevens zijn er blijkbaar fracties waarbij de leden als een geheel optreden, oftewel met een fractiediscipline. 

Ik stem op iemand vanwege haar zeer diepe kennis en inzicht, maar ook omdat ze bij een Europese fractie* zit waarbij de leden onafhankelijk mogen zijn.

Fracties (europa.eu)

Goed kijken dus op de websites van de partijen waarbij ze zijn aangesloten in Brussel.

*Europese Conservatieven en Hervormers
 

Reageer