Vraag

onjuist energielabel verborgen gebrek?

  • 18 October 2022
  • 2 reacties
  • 237 Bekeken

Bij aankoop woning was energielabel B, stond nog niet vast, bleek later met rapport energielabel C te zijn.

Inmiddels zijn we erachter dat van de gehele uitbouw aan de achterkant (7 x 5 meter) het dak geheel niet geisoleerd is, is verlaging met spotjes gemaakt en achter de spotjes kijk je zo tegen dak buiten aan. Dit is volgens mij niet gemeld bij degene die het energielabel opstelde, want staat niet vermeld. Echter, als het wel vermeld was, was dit huis geen energielabel C geweest maar lager (denk ik).

Ik ben bang dat de vorige bewoners dit expres niet hebben vermeld. Is dit dan een verborgen gebrek? Hoe moet ik dit verder aanpakken?

Alle warmte vliegt het dak nu uit...


2 reacties

Reputatie 1

Hoi Amanda Dagmar, wellicht is deze vraag (te) juridisch van aard voor de community. Indien je lid bent van Vereniging Eigen Huis kun je bellen met onze juristen via 033-450 77 50 (keuze 5 in het menu). Ze staan leden uitsluitend telefonisch te woord, hierdoor kunnen zie niet je post op de community voorzien van een inhoudelijke reactie. Ze zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 18:00 en op vrijdagen tot 16:30. 

In 2015 kreeg elk huis een voorlopig energielabel gebaseerd op de isolatievoorschriften zoals die gelden ten tijde van het bouwjaar. Elke tien jaar werden die eisen strenger. Als u voorlopig label B had is het bouwjaar jaren '90 met spouwmuur 30cm en isolatie 8cm. Tot 1 januari 2021 had iedereen de tijd een definitief label aan te vragen. Het was de bedoeling dat u maatregelen trof om energie te besparen zoals extra isoleren en dan een verbeterd label aanvragen.

Als u niets gedaan heeft werd energielabel B per 1 januari 2021 definitief.

Bij verkoop moet je (denk ik) verplicht alsnog dat definitieve label aanvragen. Dat is dus nooit expres gegaan maar heeft de verkoopmakelaar gedaan. Kon u eerst nog volstaan met wat foto's en tekeningen, na 1 januari 2021 moet er een specialist komen kijken die een rapport maakt. Als ze dan uitkomen op label C is uw huis bouwjaar jaren '80 met spouwmuur 27cm met 5cm isolatie.

Als er nog deuren zitten tussen de woonkamer en de uitbouw dan is het niet erg dat het dak geen isolatie heeft. Want dan benoem je de uitbouw tot "gebruiksoppervlak" en geldt de isolatie eis niet. Is er geen deur dan is het bij de woonkamer getrokken en is het wel  "verblijfsgebied" en is er wel de isolatie eis.

Dat je de onderkant van het dak kan zien is ook het geval als de isolatie op het dak ligt. Dan heb je de warm-dak-constructie. De isolatie heeft dan afschot. Bij nieuwbouw wordt dat altijd zo gedaan. 

Als de isolatie van het hele huis, begane grondvloer, gevels en dak overal 8cm is en HR++ beglazing dan moet u label B hebben, is alles Rc>=2,5. Anders label C = jaren '80 of label D = jaren '70. 

 

Reageer