Vereniging Eigen Huis test samen met leden thuisbatterij. Waar ben jij benieuwd naar?
Met haar Energielab test Vereniging Eigen Huis samen met leden nieuwe producten en diensten op het gebied van energie en verduurzamen. Komende tijd testen we de thuisbatterij.
De thuisbatterij staat steeds meer in de belangstelling. Dit komt onder andere doordat het kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Voor huiseigenaren met zonnepanelen wordt opslag van de eigen zonnestroom hierdoor steeds belangrijker. Verder komen leveranciers regelmatig met nieuwe toepassingen. Zo kun je een thuisbatterij tegenwoordig in combinatie met een dynamisch energiecontract gebruiken om mee in stroom te handelen. Vereniging Eigen Huis wil weten wat de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren kan betekenen. De beste manier om daarachter te komen is door dit samen met onze leden in de praktijk te testen!
De vereniging installeerde onlangs bij veertien van haar leden thuis een thuisbatterij. Het gaat om uiteenlopende huishoudens die de batterij op verschillende manieren gebruiken. Zij gaan de thuisaccu twee jaar uitproberen en delen hun ervaringen met ons. Daarnaast volgt en analyseert Vereniging Eigen Huis hun energieverbruik. Dat doen we samen met onderzoeksbureau CE Delft. Aanmelden voor het Energielab is niet meer mogelijk. Lees meer en volg de test op eigenhuis.nl/energielab
Welke vragen heb jij over de thuisbatterij? Wat zijn voorwaarden voor jou om er een aan te schaffen? Of heb je wellicht zelf al ervaring met de thuisbatterij? Laat het weten in de comments.
Bladzijde 5 / 6
@Peter van Beurden
Welke grondlast geschikte “milieuvriendelijke” energiebron zinvol/wenselijk is om elektrische energie op te wekken is geen onderwerp van dit topic.
De nieuwe SMR "groene" generatie 4 centrales zijn helemaal veilig (de kern kan niet smelten omdat die al vloeibaar is en bij temperatuurverhoging stopt de reactie gewoon) en het afvalprobleem is nagenoeg opgelost (het is heel veel minder afval dat je ook kunt verbranden of 300 jaar bewaren). En ze worden in de fabriek gemaakt wat ze betaalbaar en voorspelbaar maakt. En ze hebben geen waterkoeling nodig, dus kun je ze overal plaatsen.
Volgens mij haalt u Small Modular Reactor en Molten Salt Reactor door elkaar. Er is nog geen enkele SMR reactor en worden alleen nog maar ontwikkeld. Niet de SMR reactor is inherent veilig ( en dan niet vanwege ‘de kern kan niet smelten want die is al vloeibaar') maar de Molten Salt Reactor (thorium) waarvan de geschatte ontwikkelingstijd nog tientallen jaren bedraagt.
Volgens mij haalt u Small Modular Reactor en Molten Salt Reactor door elkaar. Er is nog geen enkele SMR reactor en worden alleen nog maar ontwikkeld. Niet de SMR reactor is inherent veilig ( en dan niet vanwege ‘de kern kan niet smelten want die is al vloeibaar') maar de Molten Salt Reactor (thorium) waarvan de geschatte ontwikkelingstijd nog tientallen jaren bedraagt.
De bestaande generatie 2 watergekoelde kerncentrales zijn inderdaad te duur en ongewenst vanwege de veiligheid en het afvalprobleem.
Maar de generatie 4 centrales is een heel ander verhaal. Ze zijn inherent veilig en het afvalprobleem is feitelijk opgelost. Je kunt het afval namelijk weer verbranden en zo onschadelijk maken. Met name Canada is daar heel ver mee. En de nieuwe types kun je overal plaatsen en worden in de fabriek vervaardigd wat de voorspelbaarheid vergroot en de kosten verlaagd.
Een gasgekoelde en een zout gekoelde draaien al productie in China en de aantallen gaan nu fors omhoog.
En het afval van oude gen 2 centrales kun je als brandstof gebruiken. Een gen 2 centrale verbrandt 2% en de rest is afval. Maar een gen 4 centrale verbrandt 98% en de rest is kortdurend afval. Als je het afval niet verbrand dan moet je die kleine hoeveelheid restafval van gen 4 centrales 300 jaar bewaren. Vergelijk dat met de 150 jaar van een kernfusie centrale.
In december 2023 is de Shidaowan-kerncentrale in China officieel opgestart. Het is de eerste commercieel werkende kerncentrale van de vierde generatie ter wereld. Deze nieuwe generatie kerncentrales is veiliger en milieuvriendelijker dan de vorige generaties. Wat er speciaal is aan deze technologie
Koeling met heliumgas op hoge temperatuur: In plaats van water als koelmiddel te gebruiken, wordt de Shidaowan-reactor gekoeld met heliumgas op hoge temperatuur. Dit elimineert het risico op stoomontploffingen en maakt het mogelijk om op hogere temperaturen te werken. De efficiëntie van elektriciteitsproductie kan worden opgedreven tot 50%, vergeleken met de 33% van klassieke centrales. Bovendien kan het heliumgas ook worden gebruikt voor de aanmaak van groene waterstof.
Beschermende grafietomhulsels: De brandstof in de Shidaowan-reactor zit gevat in beschermende grafietomhulsels. Deze omhulsels zijn bestand tegen temperaturen tot 1.650°C zonder dat er radioactiviteit vrijkomt. Hierdoor is er geen risico dat de kern van de reactor smelt en grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkomen, zelfs bij een zwaar ongeval.
Modulaire productie: De reactor van de vierde generatie is ontworpen voor modulaire productie in een fabriek, waardoor het geschikt is voor flexibele elektriciteitsproductie.
een thuisbatterij kan de salderingsregeling niet vervangen wegens de hoge opwek in de zomer die je zelf nauwelijks kunt gebruiken en de voorspelde gedwongen actie “van het gas” af.
Dat kan hooguit zin hebben voor de rijders van een EV die met pensioen zijn of de energie gebruiken voor een permanente behaaglijke niet te hoge temperatuur in de zomer.
Wil je alles elektrisch, ook de verwarming van je huis, dan is je verbruik met een warmtepomp in een bestaand en matig geïsoleerd huis uit de jaren 70 niet bij te sloffen. de 1600 m3 gas moet dan 16.000kWH worden. Energiemaatschappijen hebben nagelaten de opslag te regelen en zijn zelfs de concurrent geworden van de thuisopwekker. Omdat zij waterstofopslag kennelijk te duur vinden en niet effectief, leggen zij nu het probleem bij de consument. Een feest voor de portemonnee?
Voor de energiemaatschappijen en de overheid dan wel. Niet voor de kleine thuisopwekker.
1600 m3 gas uit Nederland geeft met een beter dan gemiddeld goed afgestelde CV ketel zo’n 14700 kWh Thermische Energie (en dus over het algemeen is dat minder dan dat).
Met een beetje normale WP heb je hier in een typische Nederlandse winter zo’n 3300 kWh electriciteit voor nodig om dat op te wekken, dat is dus bijna een factor 5 minder dan waar jij over praat.
Een minder goed afgestelde ketel lijkt me nu juist minder thermische energie te leveren dus heb ik dan meer gas nodig. Het is luxe gerekend en uitgaande van een modern geïsoleerd huis van recente datum en de belofte dat een warmtepomp 400% rendement heeft. Maar misschien kunt u me even voorrekenen hoe u aan die 14700 kWh komt. 14700 : 4 = 3657. En bij welke buitentemperatuur gaat dat lukken?
Nu draai je het om, je uitgangspunt was de 1600m3 gas dat verbruikt werd, die je naar electriciteit aan het omrekenen was.
Als huis 1 een goed afgestelde ketel heeft met retour temperaturen naar de ketel toe van 33C, dan heeft deze een rendement van ongeveer 104.5% op de onderwaarde, dit is dan 9.1875 kWh per m3 gas en dat geeft dan voor een jaar verbruik van 1600m3 gas, 14700 kWh warmte.
Als huis 2 een slecht afgestelde ketel heeft met een retour temperatuur naar de ketel van 55C, dan heeft deze een rendement van ongeveer 88.5% van de onderwaarde, dit is dan 7.7806 kWh per m3 gas en dat geeft dan voor een jaarverbruik van 1600m3 gas, 12449 kWh warmte.
Als beide huizen nu een WP aanschaffen met een SCOP van 4.45 dan heeft huis 1 een electriciteits verbruik van ongeveer 3300 kWh om de benodigde warmte op te wekken en huis 2 ongeveer 2800 kWh.
4.45 is trouwens helemaal geen rare SCOP voor een WP in Nederland als hij een beetje goed geinstalleerd is en het afgifte systeem past bij de WP.
Ik heb afgelopen jaar over het stookseizoen een SCOP van 4.98 gehad. Zoals je in onderstaand plaatje kan terugzien doet mijn WP een COP van 4 bij een gemiddelde etmaal buiten temperatuur van 2C, aan de puntenwolk kan je ook zien dat de meest voorkomende gemiddelde etmaal buiten temperatuur vorig jaar bij mijn huis zo rond de 10C lag.
De netbeheerders worden langzaam nerveus van de toenemende handel op de onbalansmarkt door de diverse aggregatoren, o.a. Zonneplan, Tibber, Frank Energie etc. pp.. De gevolgen voor de stabiliteit van lokale netten kunnen namelijk groot zijn.
Roep om noodmaatregelen?
Zonder deelname aan de onbalansmarkt is het huidige “verdienmodel” van de thuisbatterij een heel stuk minder en volgens mij eigenlijk niet meer attractief.
Leuk rekensommetje. Natuurlijk klopt dat prachtig met de fantasieën van een optimaal geïsoleerd huis. Mijn huis is van 1976 en kort na aankoop geïsoleerd volgens de toen geldende standaard.
Helaas met een inferieur schuim dat bij het opnieuw vullen van een spouw van 7 cm eerst moet worden weggeblazen. ik neem aan met perslucht. Maar ook dan voldoet het niet aan de moderne standaarden. Een vloer die nauwelijks geïsoleerd is en er volledig uit zal moeten om die naar de huidige normen te isoleren.
Door de bijkomende kosten duurt het dus wel even voor ik ook maar enig financieel profijt kan hebben van een thuisbatterij. Zelfs als ik meega in het rekensommetje kom ik met mijn zonnepanelen in de 3 wintermaanden niet verder dan een opwek van ca 1 kWh per dag.
Door het stooktraject op te rekken van oktober tot april komt het er “gemiddeld” erg leuk uit te zien
Kortom, gevallen en situaties verschillen nogal en laten zich niet vangen in rooskleurige verhalen.
je moet dus het hele plaatje overzien,
Ok, ik ben lid. VEH test. Fijn prima. maar waarom dan niet gewoon vanaf het begin de verschillende testsituatie bekend maken met een dagelijkse rapportage? Verder de kanttekening dat ik iedereen nu nog zou afraden om zonnepanelen te nemen. Beleg het geld en over de levensduur van zonnepanelen heb je vast een beter rendement en minder gedoe. Idem thuisbatterij. En ik ben zeker begaan met het milieu maar de logica is gewoon ver te zoeken. Netcongestie? Waarom dat niet eerste opgelost voordat we subsidie kregen op zonnepanelen? Van het gas af? Is er een schoner alternatief? etcetc. maar het is welke een interessante hobby:-)
Zonnepanelen zijn nog steeds lucratief, iets minder dan een paar jaar geleden, maar afraden hoeft niet. Dat geldt wel voor de thuisbatterij, niet aan beginnen op dit moment, kan niet uit. En ook handelen op de onbalansmarkt lijkt nu lucratief, maar met zoveel zaken krijgt dit nu ook al weer negatieve aandacht en dus komt ook daar wel een vorm van belasting oid op.
En netcongestie wordt natuurlijk al grootschalig aangepakt, alleen is dat niet in een weekje geregeld. Iets met teveel probleemgebieden en te weinig mensen
En ook handelen op de onbalansmarkt lijkt nu lucratief, maar met zoveel zaken krijgt dit nu ook al weer negatieve aandacht en dus komt ook daar wel een vorm van belasting oid op.
Als de politiek geen actie onderneemt, komt er inderdaad belasting op de thuisbatterij. Met de thuisbatterij moet je immers ook kunnen laden bij lage stroomprijzen én kunnen terug leveren op het net als de kWh-prijs hoog is. Nu de salderingsregeling er nog is kan je de wat je opneemt weg strepen met wat je teruglevert (dus minus eigen verbruik, en verlies). Maar dat gaat vanaf 1-1-2027 dus veranderen.
Netcongestie? Waarom dat niet eerste opgelost voordat we subsidie kregen op zonnepanelen?
Het net verzwaren voor zonnepanelen heeft vooralsnog geen enkel nut. Waarom miljarden uitgeven om als er te veel zonnestroom is de dan waardeloze stroom te transporteren met als enig effect dat er meer windturbines en zonne’parken’ uit gezet moeten worden.
Van het gas af? Is er een schoner alternatief? etcetc. maar het is welke een interessante hobby:-)
Warmtepomp, elektrische boiler met een slimme aansturing, inductiekoken (is ook veiliger).
maar het is welke een interessante hobby:-)
Inderdaad een interessante hobby, maar dat is dan ook het enige wat er nog interessant aan is.
Zonnepanelen zijn nog steeds lucratief, iets minder dan een paar jaar geleden, maar afraden hoeft niet.
Het is nog lucratief zolang je kunt salderen, maar de marges zijn klein. Buiten de saldering is het niet meer interessant, de kosten zijn soms al hoger dan de baten. Aangezien de saldering over 2 jaar einde oefening is en alles aan de markt wordt over gelaten zou ik ze nu ook niet meer aanschaffen, met het minimale rendement van dit moment zijn ze zeker in de komende 2 jaar niet meer terug te verdienen. De minimale vergoeding lijkt van tafel en de kosten kunnen ze niet verbieden en zullen blijven.
Warmtepomp, elektrische boiler met een slimme aansturing, inductiekoken (is ook veiliger).
Die zorgen ook voor overbelasting van het net, maar dan aan de vraag kant. De netbeheerders willen je daar ook al extra voor laten betalen. Binnen 6 jaar meer dan een verdubbeling van nu.
de kosten zijn soms al hoger dan de baten.
Dat betreft alleen bij Essent wanneer je, over het jaar, een netto teruglevering hebt. Bij vrijwel alle andere hou je bij een netto overschot nog iets over. Bij Eneco een of anderhalve cent, bij budget energie 4,5 cent.
Zonnepanelen zijn nog steeds lucratief, iets minder dan een paar jaar geleden, maar afraden hoeft niet.
Die zorgen ook voor overbelasting van het net, maar dan aan de vraag kant. De netbeheerders willen je daar ook al extra voor laten betalen. Binnen 6 jaar meer dan een verdubbeling van nu.
Gaat de netbeheerder ook meer rekenen als je op zomerse zonnige dagen je eigen zonnestroom gebruikt? Piekbelasting is nu alleen tussen 18 en 21 h. De netbeheerder hoeft bij een hoog verbruik alleen dynamische contracten te verplichten. Dan betaal je alleen de werkelijke kWh-prijs als je zonodig tussen 18 en 21 h je EV op wil laden (en terecht).
@Driepinter Maar jij zult toch ook wel snappen dat zonnepanelen met 1,5 ct. of 4,5 ct. per kWh niet terug te verdienen zijn? Stel je koopt een set zonnepanelen voor 4500 euro, dan zul je toch 100.000 kWh moeten opwekken voor je die terugverdient hebt. Hoeveel jaar zouden daar overheen gaan denk je?
Nu de kosten beer eenmaal is los gelaten zal die niet meer terug in de kooi te krijgen zijn. Het wordt alleen maar in rap tempo erger, de berekende kosten zijn in het laatste halfjaar met gemiddeld 20% gestegen!!! Het is nu een aanvullend verdienmodel geworden. Het zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat het bij het nieuwe kabinet doordringt dat ze foute keuzes hebben gemaakt.
Gaat de netbeheerder ook meer rekenen als je op zomerse zonnige dagen je eigen zonnestroom gebruikt? Piekbelasting is nu alleen tussen 18 en 21 h. De netbeheerder hoeft bij een hoog verbruik alleen dynamische contracten te verplichten. Dan betaal je alleen de werkelijke kWh-prijs als je zonodig tussen 18 en 21 h je EV op wil laden (en terecht).
Het eigen gebruik wordt (nog) niet gemeten, maar breng ze niet op ideeën. Ze willen (zijn nog plannen) een netbelasting afhankelijk tarief i.p.v. een vast tarief per jaar. Dan is het helemaal niet meer interessant om nog stroom terug te leveren. Een thuis accu kan op bepaalde momenten het een beetje opvangen, maar als iedereen die eenmaal heeft zullen ze wel wat nieuws bedenken.
@Polvo55 Het eigen gebruik kan door de netbeheerder ook niet gemeten worden zelfs als ze willen, tenminste niet via de smartmeter alleen.
Dat via een vermogensafhankelijk tarief de netbelasting afgevlakt kan worden (voorbeeld België?) is waarschijnlijk en ook de bedoeling. Afvlakkking ("peakshaving") voor zowel het leveren (EV (snel)laden!) als ook voor het terugleveren (zonnepanelen, accu's, onbalanshandel) helpt de netcongestie op de laagspanningsnetten te verminderen.
Een thuisbatterij zonder externe intelligente aansturing heeft vermoedelijk geen toekomst. In die zin ben ik zeer benieuwd naar de uitkomst van de beperkte test hier.
Inderdaad een interessante hobby, maar dat is dan ook het enige wat er nog interessant aan is.
Zonnepanelen zijn nog steeds lucratief, iets minder dan een paar jaar geleden, maar afraden hoeft niet.
Het is nog lucratief zolang je kunt salderen, maar de marges zijn klein. Buiten de saldering is het niet meer interessant, de kosten zijn soms al hoger dan de baten. Aangezien de saldering over 2 jaar einde oefening is en alles aan de markt wordt over gelaten zou ik ze nu ook niet meer aanschaffen, met het minimale rendement van dit moment zijn ze zeker in de komende 2 jaar niet meer terug te verdienen. De minimale vergoeding lijkt van tafel en de kosten kunnen ze niet verbieden en zullen blijven
Daar is nu geen zinnig woord over te zeggen, je kunt nu niet voorspellen hoe de kosten en tarieven zich gaan ontwikkelen als de saldering daadwerkelijk stopt. Aanames op dit moment zijn niks waard, afwachten dus.
Toen ik zonnepanelen nam was mijn jaarafrekening voor stroom €325. In de folder van de zonnepanelen stond dat ik bij dat jaarverbruik met 10 panelen €875 per jaar zou besparen. Ik vroeg toen nog waar die €550 dan vandaan moet komen. Dat was een te moeilijke vraag voor het adviseurscollectief, ik kreeg een pdf met de complete uitleg van de salderingsregwling waar het antwoord niet in te vinden was.
Toch maar de panelen genomen en bij de eerstvolgende jaarafrekening kwam het uit. Inderdaad in de buurt van die €875. De truuk erachter is dat je eerst €550 energiebelasting in rekening wordt gebracht. En aan het eind van het jaar krijg je de energiebelasting terug van de stroom die je niet hebt verbruikt. En ingeval van salderen heb je dus geen stroom verbruikt en krijg je de hele €550 energiebelasting terug. Samen met die €325 maakt het die €875 zoals beloofd in de brochure.
Maar nu gaan er de terugleverkosten van af, bij mij €22,50 per maand, wat neerkomt op €270 per jaar. Daar staat tegenover dat de kWh prijs met 6,7 cent per kWh omlaag is gegaan. Bij de van het net afgenomen kWh komt dat bij mij neer op €90 per jaar. Dus de terugleverkosten zijn maar €180 per jaar. De energiebelasting is verlaagd naar €475, de netbeheerkosten zijn verhoogd, het tweede jaar niet €550 teruggekregen bij de jaarafrekening maar amper €225.
De oplossing hiervoor is het eigen verbruik van de zonnepanelen te verhogen. Er is een doelgroep met een karig pensioentje en wat hogere leeftijd waar het investeren in een warmtepomp en thuisaccu niet meer loont. Behalve adviezen als de close-in boiler en vaatwasser en douchebouler op zonnepanelenstroom te zetten, zijn er geen andere ideeën te vinden.
@Erve U schrijft dat u de energiebelasting terug krijgt over de stroom die je niet hebt verbruikt. Heeft u dan een dynamisch contract of bent u in de war met de jaarlijkse vaste teruggave energiebelasting die voor dit jaar € 603,- bedraagt. Normaal wordt de opname weg gestreept met wat je zonnepanelen op het net hebben geleverd ( is salderen) en maakt het dus niet uit welk deel van de kWh prijs nu wel of geen energiebelasting en btw is.
Je vaatwasser (en wasmachine) moet je gewoon zoveel mogelijk laten draaien als je de zon schijnt. En verder zou je in de zomer de doucheboiler 's middags rond 17:00 h uit kunnen zetten al dan niet automatisch met een simpele tijdschakelaar (die de kW van de boiler aan kan).
Ik heb dat stuk gelezen, typerend vond ik dat alle partijen op een of andere manier het beste voor hebben met de consument, ook de partijen die de afbouw periode voor de saldering hebben afgeschoten. Het huidige regeer akkoord staat haaks op hun uitspraken en is vooral een feestje voor de energie maatschappijen en laat de burger zwemmen. Het akkoord zal wel ingegeven zijn door succesvol lobbywerk.
Het is dus afwachten of ze met hun dadendrang inderdaad voor de consument gaan opkomen of dat ze hun oren helemaal naar de energie lobby laten hangen. Dat ze van de ACM een tandeloze tijger willen maken doet het donkerste vermoeden.
De energiebedrijven hebben om begrijpelijke redenen afgezien van het niet gesubsidieerd opslaan van de overtollige energie in de zomermaanden. Dat laten zij de kleine opwekker nu regelen terwijl zij die met hun zonneakkers uit de markt drukken. De gasprijzen worden “aangepast” om zo de schijn op te houden dat we met een elektrische warmtevoorziening goedkoper uit zijn.
Zonnepanelen zijn niet geschikt om in het Nederlandse klimaat via plaatsing op het zadeldak van je huis voldoende energie op te wekken. In het gunstigste geval kom je in de wintermaanden namelijk ¾ tekort.
Gemiddelden verbloemen dat.
Om dat te regelen was er de salderingsregeling tot een meerderheid zonnepanelen had. De gebruikelijke tactiek.
De zgn. businesscase voor grotere (duurdere) thuisaccusystemen zou wel eens nog een stuk onvoordeliger kunnen worden. Naast dat TenneT de handel op onbalansmarkt anders gaat reguleren is de voordelige energiebespaarlening voor thuisaccusystemen fors teruggebracht.
Tenet heeft daar al een begin meegemaakt op 28 november…..
Wat ik interessant vind is dat het idee van de batterij als backup weinig aandacht lijkt te krijgen, terwijl er nu door de overheid wordt opgeroepen om weerbaar te zijn bij disasters. Als het electriciteitsnet een keer uitvalt door een hack of door uit de hand gelopen onbalans oid kan ik me voorstellen dat je er met een thuisbatterij met backup een stuk comfortabeler bijzit dan met je staaf zaklantaarn. Ook denk ik dat veel mensen (net als ik eerder) denken dat je met een batterij automatisch een backup hebt, maar dat is dus niet zo. Ik zou hier graag meer over weten: heeft iemand zo'n backup al eens getest? Dank alvast.
Je kunt sommige accu's als ups gebruiken, maar leeg is leeg. Voor een korte tijd is het een prima oplossing, maar nooit langer dan een dag.
Je kunt de accu's en zonnepanelen ook loskoppelen van het net bij stroom uitval, dan kun je de accu's ook weer opladen met zonne energie. Dat vergt een grote investering en eigenlijk niet interessant omdat de down tijd van het net nu nog verwaarloosbaar is.
@Andreas1 Ik heb mijn accu pakket ook als noodstroom voorziening geschakeld staan, maar dat vraagt wel een paar extra maatregelen afhankelijk wat je precies wilt bereiken. Afgelopen jaar heb ik 3x een stroomstoring gehad die mij “ongemerkt” voorbij zijn gegaan, het systeem werkt prima.
De backup is zoals @Polvo55 terecht opmerkt beperkt maar je kunt over het algemeen een basis lading van je accu reserveren voor het geval de stroom echt uitvalt. bij mij is dat 40% van de max 15kWh opslag die ik heb. Ik heb alle zware gebruikers van de noodstroom ontkoppeld en kan het makkelijk 12 uur zonder netstroom uithouden. Voor de meeste storingen is dat lang genoeg.
Enter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.
Bestand scannen voor virussen
Sorry, we zijn de inhoud van dit bestand nog aan het controleren om er zeker van te zijn dat het veilig is om te downloaden. Probeer het nog een keer over een paar minuten.