Ik mis in de discussies over warmtepompen en warmte terugwin ventilatie (WTW) aandacht voor het binnenklimaat.
Met name doel ik op items als luchtvochtigheid en koeling.
Onze nieuwbouw woning uit 2018 met alleen vloerverwarming is voorzien van een CV-ketel met warmtepomp ondersteuning (Elga) en een WTW systeem met CO2 sensor (Orcon)
Eerst even over de WTW:
Nu alle bouwvocht is verdwenen komt de luchtvochtigheid door de WTW regelmatig onder de gezonde waarde van 40%, ..... de fabrikant adviseert om een luchtbevochtiger te plaatsen!
Een groot nadeel vindt ik dat de unit 24/7 aan staat en je niet kunt zien wat het ding precies doet zoals optoeren bij hoge luchtvochtigheid (douchen) of laag CO2 gehalte.
Gevoelsmatig zou, mede gezien de inhoud van de vertrekken in onze woning, de WTW de helft van de tijd uit mogen schakelen. Dat kan je alleen realiseren met een klokschakelaar en je zou dan ook het C02 gehalte moeten kunnen aflezen.....wat dus niet kan.
Een tweede te noemen nadeel is de onduidelijke werking van de by-pass, als de temperatuur in de woning te hoog wordt en het is buiten koel, dan wordt de warmtewisselaar uitgeschakeld en stroomt koele lucht de woning binnen. Bij welke temperaturen en wanneer dit gebeurd is niet te zien, ook is dit niet in de handleiding beschreven.
Dan de CV met warmtepomp:
Door goede isolatie en warmte producenten in huis, zoals koelkast, vaatwasser, wasmachine, droger en dergelijke, blijft in de zomer veel warmte in huis hangen en kan koeling gewenst zijn. De Elga warmtepomp kan de vloer koelen, je moet dan wel de 4 graden bandbreedte tussen verwarmen en koelen goed in de gaten houden: de koeling gaat pas werken als de temperatuur hoger dan 4 graden boven de ingestelde waarde stijgt.
We zouden graag willen weten welke ervaringen er zijn met deze wijze van vloerkoeling.
CV eruit.. geheel van het gas af en verder met Elga i.c.m. lucht/lucht? :
Afgelopen winter was vrij zacht en de CV heeft niet bij hoeven springen, de Elga heeft het alleen, zij het krap aan, kunnen redden.
We verbruiken door alleen tapwater, slechts 10 m3 gas per maand, door het vastrecht komt het op bijna € 3,- per m3 gas. We nemen om deze reden en de hoge subsidie een warmtepompboiler.
We zitten dan wel met de vraag hoe bij te verwarmen bij zeer lage buitentemperaturen waarbij de Elga het niet red. Te denken valt voor ons aan een niet gesubsidieerde inverter warmtepomp lucht/lucht voor zowel verwarming als koeling.
Wij denken aan Daikin Ururu Sarara (kan ook bevochtigen) maar.......
Hier is de vraag wie ervaring heeft met een systeem voor een goed binnenklimaat.
Reageer
Meld je aan
Heb je al een account? Inloggen
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEigen Huis Community
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEnter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.