Nieuws

Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025


Reputatie 3

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Vereniging Eigen Huis vindt dat een goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

Ondanks dat de afbouw van de salderingsregeling later in werking treedt, wil het kabinet nog wel blijven vasthouden aan het jaar 2031 waarin de salderingsregeling volledig is afgebouwd. Met ingang van 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag en daalt in 2025 met 36%. Tussen 2026 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28% tot 0%. 

Het afbouwvoorstel van minister Jetten.

 Nu het kabinet deze regeling wil afbouwen, vindt Vereniging Eigen Huis het van belang dat de terugverdiengarantie van zeven jaar blijft gewaarborgd. Dat geeft niet alleen huiseigenaren investeringszekerheid, het is ook een extra stimulans voor steeds meer zonnepanelen op zoveel mogelijk daken. 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op het afbouwvoorstel van de minister. Reageer hieronder! 

 


34 reacties

Reputatie 7
Badge +2

Nog een jaartje extra 100% en dan het regime dat in 2023 zou starten.
Dus 2 jaar extra 100% gehad.​​​​​​ :)

Er is wel iets te zeggen voor het afbouwen van de salderingsregeling omdat iedereen daar aan meebetaalt en toch vaak naar mensen gaat die het mogelijk niet echt nodig hebben?

Ook zal het net het steeds moeilijker krijgen om als buffer te werken.

En het is natuurlijk de vraag waarom er ueberhaupt naar terugverdien tijd moet worden gekeken.
Mijn TV of auto verdien ik ook nooit terug.

Je zou het ook gewoon als een investering in een vaste lage elektriciteitsprijs kunnen zien
Dan moet je natuurlijk wel je eigen stroom zoveel mogelijk zelf gebruiken voor zaken waar je nu ook al stroom voor gebruikt.

Als je € 3.500,- betaalt voor een systeem dat 3325kWu/jaar opwekt,
dan heb je dus over 20 jaar nog geen 6 cent per kWu betaald.
Als je minimaal 6 cent terug krijgt voor de stroom die je niet direct hebt kunnen gebruiken,
dan blijft het hetzelfde.

Als je echter de helft van de opwek niet zelf gebruikt en niets terug krijgt dan nog kost het je maar 12 cent per kWu.

Als je maar 10% weet te gebruiken kom je op energieprijzen uit zoals je die nu ook aan je energieleverancier betaalt. Dus zo bekeken blijft het interessant?


Voor mensen met een WarmtePomp wordt het wel opletten.
Die gebruiken nl in de winter ‘s nachts energie uit het net. En die kan dan niet meer worden verrekend. Dus heb je een systeem nodig dat voldoende opwek overdag in de winter heeft, gecombineerd met eigen opslag, of je gaat voor die kWu’s ook de normale stroomprijs, inclusief belastingen etc, betalen.

Anne.

Reputatie 7
Badge +1

Naar mijn mening is het huidige uitstel o.a. ingegeven door de onmogelijkheid om nu nog tot 1 januari 2023 de uitrol van de slimme meters (bij alle - ook de nieuwe! - pv-bezitters) te voltooien. En zonder slimme meter geen afbouw van de huidige salderingsregeling.

Netbeheer NL kampt met een schaarste bij de slimme meters m.n. de driefase meters. Oorzaken zijn vermoedelijk de nasleep van corona en de lockdowns in China voor de beschikbaarheid van de benodigde elektronica/chips. Maar ook de capaciteit bij netbeheer NL is qua mankracht beperkt en blijft vermoedelijk nog langer zo. Als je nu een 3-fase aansluiting (met slimme meter) nodig hebt kan dit afhankelijk van de netbeheerder enkele maanden duren.

In mijn gemeente wordt serieus de mogelijkheid van zgn. "buurtbatterijen” onderzocht, wat dat dan ook moet voorstellen. Liander gaat hierin in ieder geval een adviserende rol hebben.

 

Reputatie 7
Badge +2

Zoiets mss?
buurtbatterij Rijsenhout - Tegenstroom

Dat is handig voor tijdelijke opslag,
maar gaat niet je opwek uit de zomer tijdens de winter beschikbaar maken?

Het zorgt er wel voor dat niet iedereen binnen een powerwall hoeft te hebben.
En dat het net minder wordt belast met pieken.
Neem ik aan :)

Anne.

Reputatie 7
Badge +1

@Anne   Omdat dit in Rijsenhout onder deelname/regie? van Liander is gerealiseerd zou dit ook in mijn gemeente zo geadviseerd kunnen worden, maar op dit moment zijn dit nog intenties, geen concrete plannen.

Een (lokale) accuopslag als tijdelijke buffer (maximaal enkele uren, 1 dag?) is zinvol met name voor “peakshaving” en de ontlasting van het (lokale) netwerk. Zie ook de deelname van Liander.

Accu-opslag voor langere tijd? Voor de winter? - Dat is voorlopig totaal onrealistisch (veel te duur & reusachtige accu-installaties).

Dit is uiteraard mijn interpretatie van dat wat ik op Internet kan vinden.

P.S.: Helaas is de documentatie van het project in Rijsenhout op de website wat magertjes.
Bijvoorbeeld: accucapaciteit in kWh?, max. laad/ontlaadvermogen in kW?, etc. pp.

Reputatie 7
Badge +4

De genoemde terugverdientijd van zeven jaar geldt overigens alleen voor panelen die optimaal economisch zijn geínstalleerd. Dus liggen ze te ver op het noorden of leg je een heel klein aantal dan geldt de toezegging van een terugverdientijd van zeven jaar niet.

Reputatie 7
Badge +4

 Dus heb je een systeem nodig dat voldoende opwek overdag in de winter heeft, gecombineerd met eigen opslag, of je gaat voor die kWu’s ook de normale stroomprijs, inclusief belastingen etc, betalen.

Dat is 1. onbetaalbaar en 2. Vooral totaal zinloos. en 3. werkt zelfs averechts.

  1. Accu's zijn nog steeds duur. Bovendien zou voor dit zinloos extra gebruik van lithium de accuprijzen alleen maar stijgen en dus de energietransistie juist afremmen.
  2. Er is in de winter overdag landelijk geen stroom over. Dus waarom zou je het dan opslaan. Door in de winter overdag stroom op te slaan draaien dus dan dus overdag de gascentrales alleen maar harder.
  3. Door in de winter overdag stroom op te slaan om 's nachts zelf te gebruiken heb je naast het effect dat je overdag de gascentrales harder laat draaien ook nog eens 10 % laad- en ontlaadverlies door het batterijgebruik.
Reputatie 7
Badge +4

In mijn gemeente wordt serieus de mogelijkheid van zgn. "buurtbatterijen” onderzocht, wat dat dan ook moet voorstellen. Liander gaat hierin in ieder geval een adviserende rol hebben.

De noodzaak om slimme meters te vervangen komt vandaag echt niet uit de lucht vallen. Dat is bij iedereen al minstens 4 jaar bekend. 

En in plaats van dure buurtbatterijen zou er beter enige coórdinatie mogen komen hoe in de wijk zonnepanelen worden weggelegd. Als niet alle panelen op het zuiden en westen worden gelegd heb je als gevolg van de oplopende netspanning geen accu's nodig.

Reputatie 7
Badge +4

Accu-opslag voor langere tijd? Voor de winter? - Dat is voorlopig totaal onrealistisch (veel te duur & reusachtige accu-installaties).

Dit is uiteraard mijn interpretatie van dat wat ik op Internet kan vinden.

Betreffende seizoensopslag is dat heel simpel. Als je in de zomer al het overschot in batterijen zou opslaan gebruik je die dus per jaar één keer (((ontlading zelfs niet meegerekend))). Dat houdt dus in dat je die hele investering (zo'n €300.000) dus gebruikt voor slechts zo'n 1600 kWh. Dus dat is dus € 300.000 / 1600 kWh = € 187,50 per kWh !

Reputatie 7
Badge +4

Met ingang van 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt.

Dus het percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd. Ik verbruik uit het net jaarlijks zo'n 500 kWh. Terugleveren zo'n 2000 kWh. Dus pas als ik slechts 25 % (= 500 kWh) van wat ik heb teruggeleverd in mindering mag brengen op de hoeveelheid stroom die ik heb verbruikt ga ik de afbouw van de salderingsregeling pas merken. Dat is in mijn geval dus pas 2030.

Nog sterker. Aangezien energiebedrijven verplicht worden voor de teruglevering een redelijke vergoeding te geven is er zelfs kans dat ik er nog op vooruit ga. momenteel krijg ik € 0,30 per kWh terug.

Reputatie 7
Badge +2

 Dus heb je een systeem nodig dat voldoende opwek overdag in de winter heeft, gecombineerd met eigen opslag,

Dat is 1. onbetaalbaar en 2. Vooral totaal zinloos. en 3. werkt zelfs averechts.

  1. Er is in de winter overdag landelijk geen stroom over. Dus waarom zou je het dan opslaan. Door in de winter overdag stroom op te slaan draaien dus dan dus overdag de gascentrales alleen maar harder.
  2. Door in de winter overdag stroom op te slaan om 's nachts zelf te gebruiken heb je naast het effect dat je overdag de gascentrales harder laat draaien ook nog eens 10 % laad- en ontlaadverlies door het batterijgebruik.


Ik bedoelde dit vooral ihkv zelfvoorzienendheid.
Dat je alle stroom die je in de winter voor verwarming gebruikt zelf zou opwekken.

Dan heb je vooral een heel groot PV systeem nodig.
Voor mij ongeveer 10x zo groot als de 12 panelen die er nu liggen.

Dus idd met zo’n 35k niet financieel rendabel.

Ik volg overigens niet waarom gascentrales harder moeten draaien als ik de stroom van mijn eigen PV systeem in mijn aigen accu opsla en (vooral) ‘s nachts gebruik om mijn huis te verwarmen O:)

Maar dat is dus ook niet zo van belang aangezien voldoende eigen opwek op een winterdag toch niet mogelijk is.

Anne.

Reputatie 6
Badge +1

Met ingang van 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt.

Dus het percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd. Ik verbruik uit het net jaarlijks zo'n 500 kWh. Terugleveren zo'n 2000 kWh. Dus pas als ik slechts 25 % (= 500 kWh) van wat ik heb teruggeleverd in mindering mag brengen op de hoeveelheid stroom die ik heb verbruikt ga ik de afbouw van de salderingsregeling pas merken. Dat is in mijn geval dus pas 2030.

Nog sterker. Aangezien energiebedrijven verplicht worden voor de teruglevering een redelijke vergoeding te geven is er zelfs kans dat ik er nog op vooruit ga. momenteel krijg ik € 0,30 per kWh terug.

Helaas voor jou (en mij) wordt het zo niet berekend. Van je verbruik (500kWh) mag je dan 25% salderen. Dus je mag maar 125 kWh salderen ipv 500.

Reputatie 6
Badge +1

@Driepinter@Anne 

Het punt van accugebruik is  voor persoonlijk belang deels anders dan het algemene belang.

Waarom zou stroom in accu's moeten als het ergens anders gebruikt kan worden. Accu's hebben enkele grote nadelen. Een daarvan is het verlies van laden en ontladen.

Zolang het aandeel groene energie nog maar een fractie is van de totale verbruikte energie gaan accu's nu alleen maar zorgen voor (laad)verlies van groene energie.

Als de salderingsregeling helemaal weg is, zullen sommige mensen lonend een accu kunnen aanschaffen. Dat is dan wel geheel afhankelijk van de terugleververgoeding die geboden kan worden.

De capaciteit van het netwerk zal ook een punt worden. Voor velen zal het gebruik van je eigen zonnestroom overdag het  meest rendabel zijn. Niet alleen handmatig aanzetten van apparaten, maar ook via tijdklokken of slimme oplossingen kan overdag meer gebruikt worden.

Reputatie 7
Badge +1

O.a. uIt mijn ervaring als energiecoach kan ik afleiden dat bij een 2 persoon huishouden (beide werkend) in een rijtjeshuis met 10 panelen op een zuiddak de volgende sommen voor elektra kunnen worden opgemaakt:

Verbruik zonder panelen was 3000 kWh/jaar

Nu:

10 panelen á 380 Wp leveren 4000 kWh/jaar = Opwek

Levering: 2000 kWh; Teruglevering: 3000 kWh (slimme meter - 1 tarief)

Verbruik in huis is natuurlijk nog steeds: Levering + (Opwek - Teruglevering) = 3000 kWh

Verbruik voor de meter is met maar 25% = 1000 kWh (Opwek-Teruglevering/Opwek) niet ongewoon, voor een hoger percentage dan 30-35% is vaak wat "slim schakelen” nodig.

 

Tot 1 januari 2025 kan nog volledig gesaldeerd worden (wetsvoorstel!) => 2000 kWh Levering
hiervoor betaal je niets, voor het overschot van 1000 kWh krijg je de overeengekomen terugleververgoeding.

In het eerste “afbouwjaar” kan je nog 64% van de 2000 kWh = 1280 kWh salderen,
voor 2000 kWh - 1280 kWh = 720 kWh krijg je het kale leveringstarief (meestal gelijk aan de TLV).

Na afbouw van de salderingsregeling tot nul krijg je over de voorheen volledig gesaldeerde 2000 kWh alleen nog het kale leveringstarief/de TLV (net zoals voor het overschot).

Alles hierboven natuurlijk zonder garantie (het is tenslotte politiek🤐).

P.S.: In andere landen wordt ook het (eigen) verbruik voor de meter belast.

 

Reputatie 7
Badge +2

@darkfiber 
Een PV systeem met 3800Wp haalt toch geen 4000kWu per jaar aan opwek per jaar?
Dat zal toch eerder rond een factor 0,9 dus 3400kWu zijn?
(nog even afgezien van het ‘cappen’ door een omvormer op 3600W)

Ik haal idd met zelf wat slim schakelen - wasmachine, droger, vaatwasser aan als de zon schijnt - ca 30%-35% eigen gebruik. Dat is zonder de airco’s mee te rekenen die ik ook  voor verwarming gebruik, daarmee kom ik op ca 45%.

Hoe kan eigen gebruik vóór de meter worden gemeten?
Als dat niet over verschillende fases loopt, dan kan geen enkele meter, slim of dom, dat verbruik toch zien?

Anne.

Reputatie 7
Badge +2

@Rakker Ik bedoelde idd vanuit eigen perspectief.

Voor mij is het financieel rendement wat minder van belang aangezien het ook een hobby van me is.
Zoals ik hierboven ook al aangaf: voor mij TV en auto heb ik ook nooit de terugverdien tijd berekend O:)

Slim schakelen heeft vaak de vervelende beperking dat nog maar weinig apparaten van buiten af kunnen worden aangestuurd, maar ook niet (meer) geschikt zijn om achter bijvoorbeeld een slimme schakelaar of een tijdschakelaar te zetten.

Zo heeft mijn (warmtepomp) droger tiptoets bediening. Die kan ik, itt tot mijn ‘oude’ - alles meer dan 10 jaar oud is tegenwoordig blijkbaar al oud - wasmachine niet alvast op een bepaalde stand zetten en dan met een slimme meter of tijdklok op een ander moment laten starten.
Ook als ik de aan/uit schakelaar al zou kunnen ombouwen van tiptoets naar mechanische schakelaar - wat ik bij een ander apparaat heb gedaan - dan nog zou ik daar niets aan hebben omdat hij ‘de weg kwijt’ raakt als de stroom er (even) af gaat.
Ook hier heeft mijn oude wasmachine een voordeel omdat die gewoon weer verder gaat waar hij was.

Het zal nog wel een hele tijd duren voordat ook een gemiddelde gebruiker makkelijk eigen opwek zoveel mogelijk zelf kan gebruiken.


Ik verwacht trouwens dat ik binnen nu en ca 2 jaar hier wel een soort powerwall zal ophangen.
Al was het alleen maar om eens te zien hoe dat werkt O:)
Omdat het kan, was destijds ook een reden om een L-W Warmtepomp aan te schaffen, daar spin ik nu wel goed garen mee.

Anne.

Reputatie 2

Ik denk dat dit geen goede maatregel is. De terugverdientijd van 7 jaar voor zonnepanelen is erg kort als je deze vergelijkt met de terugverdientijd van isolatiemaatregelen. Ik heb het gevoel dat we (de Nederlandse bevolking) op de wat langere termijn beter af zijn als we zonnepanelen wat minder en isolatiemaatregelen wat meer subsidiëren, zodat die een wat kortere terugverdientijd krijgen. Energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet op te wekken.  En dan te beginnen bij de slecht geïsoleerde (meestal huur)huizen, maar deze opmerking zal de Vereniging Eigen Huis  misschien niet waarderen.

 

Reputatie 7
Badge +1

Als ik uit de OP van @Marijke mag citeren:

“…. Met ingang van 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag en daalt in 2025 met 36%. ...”

Is dat echt wat in het wetsontwerp staat?

Als ik dat wat in het citaat staat, correct interpreteer betekent dit namelijk dat ook iemand met een grote installatie (bv. 11.000 kWh opwek) in 2028 46% van zijn vermoedelijk ook grote teruglevering in mindering op zijn “verbruik” (waarschijnlijk wordt de *levering bedoelt) mag brengen.

Voorbeelden ter illustratie:
1. Installatie met 10 kWp met een opwek van  11.000 kWh/j.
Daarvan worden 2000 kWh voor de meter verbruikt en uit het net worden 2000 kWh geleverd.

Teruglevering:  9000 kWh 
te salderen 0,46 x 9000 kWh = 4140 kWh bij een aangenomen levering (verbruik?) van 2000 kWh
=> "volledige” saldering met reserve
Ook in het laatste jaar met 28% salderingspercentage kan nog steeds 2520 kWh gesaldeerd worden.
= nog steeds “volledige” saldering met reserve

2. ander voorbeeld: Installatie met een opwek van “maar” 5000 kWh/j.

Teruglevering: 3000  kWh - te salderen 0,46 x 3000 kWh = 1380 kWh bij dezelfde levering van 2000 kWh als hierboven mag nog maar  1380 kWh gesaldeerd worden??

Ik hoop niet dat dit de intentie van de wetgever is.
Dit zou namelijk een grote installatie tijdens de afbouwregeling onevenredig bevoordelen. 

*Het levertelwerk registreert niet het “verbruik”, dit kan alleen de pv-bezitter berekenen.

Met de huidige volledige saldering mag je alleen maar dat wat je geleverd krijgt “wegstrepen” tegen dat wat je teruglevert. Afhankelijk van het saldo krijg je de TLV of moet je bijbetalen.
Het afbouwpercentage zou eigenlijk op het leveringsdeel van toepassing moeten zijn
(wat je dus mag wegstrepen) - Mijn voorbeeldberekening zie hierboven
Just my € 2 ct

Reputatie 7
Badge +1

@Paul Holscher    Twijfel of isolatiemaatregelen en/of toch zonnepanelen? - Deze vraag leeft blijkbaar bij meer mensen op dit moment. Een antwoord is  met de prijsontwikkelingen (subsdies!) en de beschikbare capaciteiten al moeilijk genoeg - en dan nog de afbouw van de salderingsregeling als “moving target”.
Nodig: goede financiële onderbouwing en een werkende glazen bol.

Reputatie 7
Badge +4

 

P.S.: In andere landen wordt ook het (eigen) verbruik voor de meter belast.

Hoe meet de overheid het eigen verbruik voor de meter dan. De overheid heeft toch geen inzicht op hoeveel mijn zonnepanelen produceren. Zo ver ik het als leek kan zien zitten mijn zonnepanelen aangesloten op dezelfde contactdoos als mijn wasmachine. Dan is het eigen verbruik onmogelijk te meten.

Reputatie 7
Badge +4

Volledige afbouw van de salderingsregeling houdt ook in dat zonnepanelen in zonneparken wel worden gesubsidieerd (middels de 15 jaar lopende SDE-minimumgarantieprijsregeling) terwijl de panelen van de belastingbetaler dus niet.

Reputatie 7
Badge +1

@Driepinter Wie zoekt die vind op Internet de landen waar ook het eigen verbruik wordt belast en hoe ze dat dan doen. Hint: bijvoorbeeld in Duitsland

Ik heb een aantal zonnedelen (=zonnepanelen) op drie verschillende daken via de lokale energiecoöperatie en idd. de opbrengsten zijn quasi gegarandeerd zolang de SDE+ subsidie loopt. Maar het is niet zo dat de financiële rendementen vergelijkbaar zijn met je eigen pv-installatie.

Reputatie 7
Badge +2

@darkfiber Nee hoor, ik heb uitgebreid zitten zoeken op het internet maar vind helemaal niets over het belasten van eigen zonnepaneel stroom in Duitsland?

Tenzij ze verplichten dat je de hoeveelheid stroom die door je PV systeem wordt opgewekt ook met iemand gat delen, is er ook geen mogelijkheid om stroom (die op dezelfde fase) wordt opgewekt en verbruikt te registreren?

Anne.

Reputatie 7
Badge +1

@Anne  Als ik zoek met “steuer auf eigenverbrauch pv” vind ik op de eerste pagina o.a. de volgende websites:

"Steuern.de” met de volgende kop:

Wie ermittle ich den zu versteuernden Eigenverbrauch meiner Photovoltaikanlage?

 

of de website "handelsblatt.de”:

“Diesen Steuern unterliegt Solarstrom im Jahr 2022”:

Umsatzsteuer auf den Eigenverbrauch von Solarstrom

 

Zoals gebruikelijk veranderen de fiscale regelingen bijna regelmatig, ook in Duitsland.
Vorig jaar 1. juli zijn de regelingen iets soepeler geworden (meer uitzonderingen), maar á priori is in Duitsland het eigenverbruik van solarstroom belast (forfaitair, maar ook met meetinrichting (verzegelde productiemeter bij de omvormer?).

Just my € 2ct

P.S.: Hebben wij het nog goed en makkelijk bij de fiscus in NL!

 

Reputatie 6
Badge

Als ik uit de OP van @Marijke mag citeren:

“…. Met ingang van 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag en daalt in 2025 met 36%. ...”

Is dat echt wat in het wetsontwerp staat?

 

Dat is inderdaad wat er in het wetsontwerp stond toen de afbouw regeling controversieel verklaard werd en daardoor niet door het vorige kabinet werd behandeld. Het is een percentage van wat er terug geleverd wordt.

 

 

 

 

 

Reputatie 6
Badge

Als ik vanaf vandaag een jaar terug kijk heb ik 10777 kWh aan het net geleverd en 6501 kWh afgenomen.

Als ik de prijzen van mijn huidige jaar contract neem voor afname en terug lever vergoeding, dan zal het variabele deel van de stroom rekening van € -673.54 nu stijgen naar € +577.84 in 2031. Dus als de prijzen en mijn verbruik gelijk blijven zal mijn electra rekening stijgen met ruim € 1250,-

Vanaf 2027 zou ik niet meer 100% van mijn afname kunnen salderen.

 

Reageer