Betaalt buurman meer voor stroom omdat ik zonnepanelen heb?

  • 26 January 2023
  • 32 reacties
  • 519 Bekeken

Kan Remco de Boer wel rekenen? En wie heeft dat dan nagerekend?
Mensen zonder zonnepalen betalen enkele tientjes per maand aan de energierekening van de buren met zonnepanelen. Het kabinet wil deze stimuleringsregeling afschaffen, maar GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is daar tot verrassing van de coalitie niet voor. 
Volgens energiedeskundige Remco de Boer krijgen mensen met zonnepanelen nu teveel subsidie. Het kabinet wil van de regeling af, maar op de stem van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger kunnen ze nog niet rekenen. Remco de Boer: “Ongelofelijk veel mensen hebben zonnepanelen. We zijn nummer twee in de wereld als het gaat om de hoeveelheid zonvermogen per inwoner en nummer één in Europa. Het is een enorm succes.” 
Het is misschien wel te succesvol, vertelt Remco de Boer. “De terugverdientijd is soms nog maar drie jaar. Ze gaan zo’n 25 jaar mee en we hebben ooit met elkaar afgesproken dat ongeveer zeven jaar terugverdientijd netjes is. Die tijd is nu zo kort dat we iets kunnen gaan afbouwen.”
Daar is Suzanne Kröger het niet mee eens. “Er wordt geschetst dat de regeling te succesvol is, maar we zitten in een klimaatcrisis, we zitten in een energiecrisis en we hebben heel veel mensen in energiearmoede. Dan denk ik dat je moet zorgen dat er zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken liggen. Je moet zorgen dat er bij sociale huurwoningen of mensen die het tot nu toe niet hebben kunnen betalen ook zonnepanelen komen.”
Volgens Kröger heeft de minister dit niet goed uitgedacht. “Ik vind het heel kwalijk dat we zon niet blijven aanjagen, terwijl het echt het beste is tegen energiearmoede en we eigenlijk geen alternatief hebben.” 

Het is natuurlijk over de top wat onderzoeker, consultant en publicist op het gebied van de energietransitie Remco de Boer over zonnepanelen te berde brengt, en weet daarmee onrust te stoken. 
Aan het begin van zijn betoog zegt hij dat in de zonnige periodes, door de productie van veel zonne energie, de prijs door het overaanbod  daardoor daalt, daar profiteren de niet panelen bezitters dus als enige van, want diegene die panelen heeft krijgt er per KWh minder voor terug. In de winter of in de niet zonnige periodes wordt er nauwlijks opgewekt, ik kan me dan ook niet voorstellen dat mijn buurman dan meer zou moeten betalen dan ik, Remco de Boer zal dan wel de windmolens van de buren bedoelen. 
En dan 3 jaar afbetalen, die man kan echt niet rekenen, of kan ik ze bij hem met veel korting bestellen en ze er door een beunhaas op laten leggen. Ben benieuwd of Rob Jetten daar in gaat trappen. 


32 reacties

Reputatie 1

@Anne de 18000 komt van een bedrijf die na het schouwen van de woning tot deze conclusie kwam. De warmtepomp inclusief was op dat moment alleen al 8000 euro. Dit op de bestaande radiatoren. Naarmate de warmtepomp kwam opzetten, steeds meer mensen namen er een, bleek dat het niet voor elke woning even goed werkte. Zo werd ons verteld dat de reeds geplaatste spouwisolatie niet afdoende was om een warmtepomp te nemen. De R waardes vlogen ons om de oren maar om het verhaal in te korten moest de R waarde minimaal 6 zijn en het liefst 10 of nog hoger. De radiatoren moesten worden vervangen voor LTV radiatoren. De hele woning moest geïsoleerd worden en het dak was inmiddels 9 tot 10 jaar terug vervangen en toen gold er volgens bouwbesluit een dakisolatie met een Rwaarde van 3.7. Dit alles bij elkaar geteld en ik laat hier en daar wat weg anders wordt het weer zo'n lang verhaal kost dus nu met elkaar 80 k. Waarvan een deel al is gebeurt. 

Zou ik jou verhaal en dan met name de uitleg over de kosten, mogen kopiëren en meenemen naar een installateur? 

Reputatie 7
Badge +1

De oorspronkelijk vraag van de topic starter @klimaat-of-Energie-crisis is waarschijnlijk afdoende beantwoord. Zijn laatste reactie was 15 dagen geleden. Dus eigenlijk kan dit topic gesloten worden, of niet?

Als het over isoleren, warmtepomp en de (investerings)kosten gaat kan beter een topic met een passendere titel geopend worden.

Voor een bredere kijk op de thematiek, verdere verdieping en heel veel ervaringsberichten kan ik de diverse topics op tweakers.net aanbevelen. "Duurzame energie en installaties”.

YMMV

Reputatie 1

@darkfiber Het was ons wel duidelijk dat u geen kritische geluiden toestaat, zelf een installatie bedrijf misschien? Hoop dat het huidige topic nog even open blijft en mensen, die niet zo slim zijn als u, verwezen worden naar de warrige en niet te snappen tweakers net. Hatelijke dank en nog een fijne dag.

 

 

Reputatie 7
Badge +1

@HansRobben  Geen installatiebedrijf hier, zijn die dan bijzonders gevoelig voor kritiek? Misschien kent u een paar die slecht tegen kritiek kunnen?
Dat ik geen kritische geluiden toesta is zeker een Efteling sprookje, of kunt u dit onderbouwen?
En wat het warrige en niet te snappen tweakers.net betreft is dit natuurlijk vanuit uw eigen perspectief zo gezien.

Reputatie 1

@Darkfiber het valt mij op dat u degene bent die wederom oproept tot het sluiten van een topic omdat de uitkomst niet naar uw zin is. Ik zou juist verwachten dat een energiecoach hier neutraal aan deelneemt. Sterker nog ik verwacht eigenlijk dat u in Jip en Janneke taal de verduurzaming kunt uitleggen. Het niet plaatsen van Links van mijn zijde, omdat u suggereert dat de actualiteiten programma's al dan niet vergezeld gaan van deskundigen die het ook niet kunnen uitleggen behalve dat de burger straks maar twee keuzes overhoud, af laten sluiten of af laten sluiten ook fake nieuws verspreiden, maar vervolgens wel verwijst naar Tweakers net geeft mij een naar gevoel. Als wij al leden van eigen huis toch worden verwezen naar Tweakers net dan kan deze community wel worden opgeheven. Sterker nog waarom ben ik dan nog betalend  lid van Eigen Huis?

Ja installatie bedrijven zijn erg gevoelig voor kritiek er zijn een aantal langs geweest, kunnen geen begrijpelijke uitleg geven, moest weer denken aan de tijd dat ons de cv door de strot geduwd werd. Onbetaalbaar systeem en altijd koud in huis behalve waar de thermostaat hangt.

Reputatie 7
Badge +1

Waar leest u dat ik tegen de uitkomst van dit topic ben? Ik heb er geen probleem mee zoals ik bijvoorbeeld hierboven schreef, wat ik wel problematisch vind als er topics quasi “gekaapt” worden door iets wat niet door de topictitel gedekt wordt en lang nadat de vraag van de topicstarter is beantwoord.
Het is toch niet zo moeilijk een eigen topic te openen, lijkt mij.

Voor de rest - I rest my Kees - of was het Jip & Janneke?

P.S.: Van wegen community opheffen - Kijk maar naar de community van de consumentenbond, die stopt per 16 februari a.s..
(Gaat misschien over gebrek aan geld o.a. i.v.m. de nieuwe versie van de communitysoftware?
Deze is toevallig dezelfde als hier, maar de VEH heeft meer geld)

Reputatie 7
Badge +2

@HansRobben  Jazeker mag je mijn verhaal meenemen naar je installateur.
Alleen is dat wel een heel ander verhaal dan het jouwe denk ik :)

Mijn verhaal is meer een ‘eens kijken wat hybride me brengt’, dan ‘ik moet meteen van het gas af’. 
Dat laatste zou ik zeker wel willen, ook als het financieel gezien mss niet direct de meest logische keuze zou zijn. Maar dat is gewoon niet reëel - zie de link onder mijn post naar duurzamehuizenroute voor een impressie van mijn huis.

Ik gewoon begonnen 😎
Zonder me druk te maken over of mijn huis wel goed genoeg geïsoleerd was.
Dat was het namelijk zeker niet.
Noch of mijn warmte afgifte systeem - allemaal standaard T2 radiatoren - voldoende de lagere warmte van de Elga 5kW Lucht/Water warmtepomp goed kwijt zouden kunnen.
Dat gaat eigenlijk best goed en dan heb ik nog niet eens de bekende ventilatoren voor geforceerde convectie verwarming er onder zitten.

Sindsdien wel overal HR++ (achtig) glas en kieren zoveel mogelijk gedicht.
Een beetje dakisolatie hadden we al en de vloer beneden was ook al van onderen geïsoleerd.
Maar dat is wat minder van belang omdat het leefniveau de 1e etage is, dus de begane grond en zolder worden over het algemeen niet heel erg verwarmd.

Ik heb nu een A-label die, hoewel hij nog uit de ‘klik hem zelf bij elkaar en laat hem voor € 1,= certificeren’ tijd komt, denk ik wel klopt (ik heb hem ook nog een keer door 2 specialisten laten verifiëren O:))

De Elga is in Hybride opstelling geplaatst van mij HR CV
Ik heb in verschillende stookseizoenen ge-experimenteerd met wat instellingen om zoveel mogelijk van de warmte door de Elga te laten opwekken. En dat gaat best goed. Eigenlijk alleen als het echt gaat vriezen is de hulp van de CV altijd nodig. In andere gevallen is het vaak meer een keuze.

Overigens heb ik sinds ca 2 jaar ook Lucht/Lucht warmte pompen.
Die zijn op werkdagen verantwoordelijk voor de verwarming van mijn werkruimte.
Dan staat de verwarming gewoon de hele dag op laag.
En ja, in de zomer worden die ook wel eens gebruikt om mijn werkruimte te koelen.

Het is ook heel lastig om verschillen in verbruik altijd direct toe te wijzen aan 1 variabele.
Maar voor mij is wel duidelijk dat het verminderen van mijn gas verbruik en de installatie van de Elga Lucht/Water warmtepomp in 2018 een causaal verband hebben.
De Lucht/Lucht warmtepompen in 2020 zijn dan al weer wat minder goed te zien.

Er zijn in je leven vaak veel andere factoren die het verbruik beïnvloeden.
Bijvoorbeeld als je bijna altijd thuis gaat werken.
Of besluit regelmatig bij andere mensen te gaan logeren O:)
 


De trend van mijn energie verbruik is duidelijk omlaag.
De Elga gebruikt per jaar ca 1500kWu. De Airco’s - die ik vooral voor verwarming in zet - lijken nog wat efficiënter te zijn. 
Even ter indicatie: in 2012 woonden we hier nog met 4 mensen hier, dat is intussen er nog maar 1. 1 persoon minder scheelde steeds al ca 500m3 aan gas verbruik en een wat minder duidelijk kwantificeerbare hoeveelheid stroom.

Ik heb zelf nog het idee dat geen van de investeringen die ik gedaan heb weggegooid geld zijn geweest. Nu had ik voor de Elga wel een mooie aanbieding die er op neer kwam dat ik ca € 2.100,= bij moest leggen, terwijl ik net daarvoor een kleine € 1.000,= terug had gekregen vanwege mijn verlaagde energie verbruik. Als ik de tarieven zou hebben moeten betalen die mijn oudste dochter in oktober kreeg aangeboden: 1,27/kWu en 3,80/m3 zou ik veel van de systemen binnen no time terug hebben verdiend. Wat dat betreft heeft het ook zeker een stukje rust gegeven: ik weet dat ik eigenlijk altijd wel mijn energierekening zal kunnen blijven betalen.

Ik hoop dat mijn verhaal je iets verder kan helpen.

Anne.
Volgens sommige definities een linkse-hobby-klimaatdrammer ;P

Reageer