Vraag

Heeft iemand ervaring met batterijen voor opslag van zelf gegenereerde elektriciteit?

  • 13 November 2023
  • 33 reacties
  • 1147 Bekeken


Toon eerste bericht

33 reacties

Sinds 2 maanden met de Victron ESS batterij en een dynamisch tarief bezig. Het eerste Victron Dynamisch ESS focuste op financiën. Nu net uit de beta-fase is er een “Green” en een “Trade” optie. Dus een keuze voor degenen die zoveel mogelijk autark willen zijn en degenen die voor het hoogst mogelijke rendement gaan. De peakshaving variant van Harold Halewijn is de “Darkgreen” optie (nog niet in de software, maar handmatige instellingen). Het is een stuk rustiger in de “Green” optie. Ik vermoed dat de batterij levensduur ook wat beter zal zijn. De software die gratis met de Victron spulletjes komt is prima op orde. Met een Modbus integratie kun je wat kunstjes in HomeAssistant doen. Te lastig voor mij, de Victron software geeft voldoende inzicht, maar met wat Homewizard (verbruik)meters wordt het nog mooier en dat gaat makkelijker met HomeAssistant. Ook nog eens wat CT-klemmen van Myenergi waarmee de Zappi binnen het systeem goed functioneert met behulp van een Hub en 3 Harvy’s.

 

Home assistant integratie is ook goed te doen via mqtt. Zelfs het sturen van set points gaat standaard. Daar zijn goede handleidingen voor te vinden 

Ik houd me aanbevolen voor een link naar zo’n goede handleiding.

Hoi allen, leuk topic! Ik ben sinds eind vorig jaar eigenaar van 4 thuisbatterijen van 5 kWh (totaal 20) en kan alleen maar zeggen dat ik het prachtig vind. Het is magisch om je eigen stroom in de avond te kunnen gebruiken.

 

Een homewizard display (staat in de keuken) die aangeeft dat je geen stroom van het net aan het halen bent terwijl je elektrisch aan het koken bent… wow. Live data is te zien op: https://jeroen.nl/over/thuisbatterijen
 

 

Financieel rendabel, nee. Niet op dit moment. Is het tof? Ja, dat zeker! 

Reputatie 7
Badge +4

Hoi allen, leuk topic! Ik ben sinds eind vorig jaar eigenaar van 4 thuisbatterijen van 5 kWh (totaal 20) en kan alleen maar zeggen dat ik het prachtig vind. Het is magisch om je eigen stroom in de avond te kunnen gebruiken.

U heeft dus een gebruik van 20 kWh op een zomerse avond, nacht en vroege ochtend. Hoe hoog was uw kWh jaarverbruik dan zonder eigen zonnepanelen?

 

Hoi @Driepinter

Ja. Ons jaarverbruik ligt op ongeveer 10.000 kWh, we wekken 7500 op met 36 panelen. Met 3 sportende kinderen (en dus douchen), een warmtepomp (vloerverwarming) en op iedere kamer een airco (koelen & verwarmen) gaat het soms best hard.

En als er geen zon is worden de batterijen vooral geladen op ‘goedkope’ momenten vanuit ons dynamische energiecontract. 

Reputatie 7
Badge +4

Het douchewater warmt u op met elektriciteit uit de batterijen? I.p.v. rechtstreeks een voorraadboiler op warmen tijdens de goedkope uren ?

Reputatie 6
Badge

Is deze vraag inmiddels voldoende beantwoord ?

Wat ontbreekt er nog ?

Reageer