Vraag

Heeft iemand ervaring met batterijen voor opslag van zelf gegenereerde elektriciteit?

  • 13 November 2023
  • 33 reacties
  • 1146 Bekeken

In zowel het magazine van Eigen Huis als in bijna alle andere berichtgeving over verduurzaming, mis ik informatie over het opslaan van zelf gegenereerde energie in batterijen.

Heeft iemand hier reeds ervaring mee?


33 reacties

Reputatie 6
Badge

Ik heb nu een jaar lang een thuisaccu (LiFePO4 van 15 kWh) geïnstalleerd staan in combinatie met een Victron ESS systeem.

Er zijn in die tijd 2 netstroomstoringen ongemerkt voorbij gegaan en mijn direct verbruik achter de meter is ruim verdubbeld.

Ben nu bezig om een paar scenario’s voor "slim gebruik”  uit te werken om het directe verbruik nog verder op te voeren.

Ik ben vooral benieuwd wanneer er ook echt een “business case” te maken is zodat dit ook echt rendabel is. Ik ben bang zolang de salderingsregeling bestaat dat het economisch niet uitkan.

Reputatie 5

Ik ben vooral benieuwd wanneer er ook echt een “business case” te maken is zodat dit ook echt rendabel is. Ik ben bang zolang de salderingsregeling bestaat dat het economisch niet uitkan.

een accu kan rendabel zijn als je je dagelijkse opgewekte energie ook dagelijks verbruikt. Het meeste profijt heb je van salderen bij zomer-opwekken en winter-gebruiken. Dat gaat met een accu nooit lukken. En zolang de salderingsregeling er is, is het al helemaal niet (financieel) interessant.

Reputatie 6
Badge

Een goed sluitende business case is sterk afhankelijk van de specifieke situatie en de daarbij gestelde prioriteiten en niet in de laatste plaats de veelal subjectieve beoordeling daarvan.

Het feit dat veel mensen naar een “business case” zoeken geeft wel aan dat over het algemeen gebruikers denken met de energietransitie geld te kunnen verdienen, dat lijkt me niet terecht. Ons eigen consumptieve gedrag is een van de oorzaken van de crisissituatie waarin we terecht zijn gekomen. Met de energietransitie proberen we een correctie door te voeren die linksom of rechtsom toch bekostigd zal moeten worden. De enige winnaars die we hier wel willen zien zijn onze kinderen en onze kleinkinderen.

Energie opslag kost altijd geld. Het parkeren van een kWh in een accu kan maar zo 5-10 cent kosten. Het parkeren bij de netbeheerder kost echter ook geld. De salderingsregeling is een “vrij parkeren” regeling voor PV paneel bezitters, waardoor de kosten in principe bij de netbeheerder blijven liggen. De groei van de zelf opgewekte zonne-energie betekent een steeds groter worden “hypotheeklast” op onze infrastructuur. Dat gaat de komende jaren nog heel veel pijn doen

De afgelopen jaren hebben al wel laten zien dat uitstel van transitie maatregelen de correctie kosten alleen maar opdrijft.

Reputatie 4

@jvdleeuw Mee eens. 
Dat gedrag aanpassen is een hele belangrijke factor, immers keuzes maken. 
We hebben sinds 2015 zonnepanelen, maar hebben ons niet bezig gehouden met de terugverdientijd. We proberen zaken als wassen zoveel mogelijk op  de tijden te doen dat er alleen eigen verbruik ontstaat. 


Helaas hebben zulke accu’s nog wel een nadeel dat we die in de winter amper met de zonnepanelen op kunnen laden. 
Voor velen is 10k€-15k€ voor  zulk een thuisaccu van 15 kWh) i.c.m .Victron ESS systeem toch heel helaas veel geld, een brug te ver.

Een paar vragen: Hoe kijk je zelf na ca 1 jaar ervaring naar die winterperiode waar er gebrek is aan stroom van de zonnepanelen? Is er ook een optie om in de stroomdaluren waar de vraag in NL naar stroom een stuk lager is, dan de accu op te laden en die stroom dan te gebruiken als het stroomnet juist piekt in NL? Als dat een redelijk betaalbare optie wordt en goed uitrolbaar wordt zou dat een adequate bijdragen aan het energie probleem zijn.
En: Blijven kijken naar het eigen gedrag, dat blijft imho ook iets dat in onze leefstijl ingebouwd zou moeten zijn en blijven, net zoals we andere zaken doen om te leven/overleven, hopelijk dan wel op zo duurzaam mogelijke manier. 

Succes verder!
 

Reputatie 6
Badge

Een paar vragen: Hoe kijk je zelf na ca 1 jaar ervaring naar die winterperiode waar er gebrek is aan stroom van de zonnepanelen? Is er ook een optie om in de stroomdaluren waar de vraag in NL naar stroom een stuk lager is, dan de accu op te laden en die stroom dan te gebruiken als het stroomnet juist piekt in NL? Als dat een redelijk betaalbare optie wordt en goed uitrolbaar wordt zou dat een adequate bijdragen aan het energie probleem zijn.

Het systeem is tevens een noodstroom voorziening, waarbij een instelbaar deel van de accucapaciteit als “noodreserve” op peil wordt gehouden voor een situatie waarbij de stroom is uitgevallen.

Laden en ontladen is computer gestuurd waarbij variërende energietarieven in het algoritme kunnen worden meegenomen. Op dit moment heb ik nog een vast contract en valt er zolang er nog gesaldeerd kan worden geen winst te halen.

PV opbrengsten in de winterdag worden in de accu gebufferd en bij vraag gebruikt. Ik heb in de winter nagenoeg geen teruglevering naar het net.

In de zomer heb ik totaal geen afname uit het net meer

Allemaal goede beelden, en zeer herkenbaar.

De reden waarom ik bewust de kreet “business case” gebruik zit in de keuzen die ik kan maken om te besparen.  Ik wil mijn steentje bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, maar als ik nu kijk naar de kosten van een batterij (10000-15000) versus de opbrengensten (in de zomeravonden mn avondgebruik compenseren. Maar nu in deze maanden heb ik een warmtepomp draaien die al 25KW per dag aan electra opslurpt, zal ik mijn verduurzamingseuro's toch liever in andere maatregelen stoppen.

En ja, isolatie is op orde (voor zover kan in een jaren 60 huis), panelen heb ik, (hybride) warmtepomp aanwezig. Ik ga binnenkort mijn ‘oude’ dubbelglas vervangen. Maar, een batterij zorgt ervoor dat rond de zomer (mei-sep) ik mn avondgebruik zal compenseren. Maar ik schat dit in op zeg 20%.

Blijft lastig wijze keuzes te maken. Ik ervaar zelf het delen van ervaringen wel fijn trouwens. Wellicht is mijn invalshoek soms net te beperkt  of vooringenomen :)

De noodstroom invalshoek vind ik trouwens wel grappig; net 2 dg terug 4 uur zonder stroom gezeten vanwege werkzaamheden. Maar ja, als dit eens per 2 jaar optreedt…..

Electriciteit opslaan in accu's lijkt me een kansloze zaak. Wat hierboven al werd genoemd: er zijn hoge kosten mee gemoeid en de productie van accu's is ook  niet bepaald goed voor het milieu. Wat de electriciteitsmaatschappijen moeten doen is het verlagen van de weerstand, waardoor je ten alle tijde de stroom die je opwekt kan terugleveren aan het net. zie artikel op YouTube. https://youtu.be/tjy1eWX-tJM

Verder moet de salderingsregel gewoon blijven bestaan. De overheid stimuleert de aanleg van zonnepanelen en als het dan "te goed" gaat en mensen te veel zouden verdienen, wordt er gesproken om de salderingsregeling op te heffen. Daarmee stimuleer je de aanleg van nieuwe zonnepanelen bepaald niet!

Reputatie 7
Badge +1

@F.J.K  Voor het netwerk en het transport van stroom zijn (niet de energieleveranciers
of producenten maar) uitsluitend de netbeheerders verantwoordelijk.

Over de afbouw van de saldering(sregeling) wordt al veel langer nagedacht, minimaal sinds 2015 (zie bijvoorbeeld dit adviesrapport van PWC.

Het grootste? (technisch & administratieve) probleem waren de toen nog talrijkere terugdraaiende ferrarismeters.
Dit is bijna verholpen (door de netbeheerders) en de stimulering van zonnepanelen via salderen is volgens de overheid ook niet meer nodig.

(Er is sinds een besluit van het EU gerechtshof van ca. 2013 ook een EU-wijde regeling dat de aanschaf van particuliere zonnepaneelinstallaties btw-vrij is en die blijft er voorlopig nog.)

 

Verder ben ik van mening dat de tijdelijke opslag van zonnestroom voorlopig om verschillende reden gestimuleerd (=gesubsidieerd?) moet worden. Je kan er over discussiëren op welk niveau (particulier, buurt etc.) dit zinvol is.

Reputatie 6
Badge

 Verder ben ik van mening dat de tijdelijke opslag van zonnestroom voorlopig om verschillende reden gestimuleerd (=gesubsidieerd?) moet worden. Je kan er over discussiëren op welk niveau (particulier, buurt etc.) dit zinvol is.

Ben ik het mee eens, maar dan wel als een tijdelijk stimulans. Dat geldt in principe voor alle stimuleringen vanuit de overheid, dus ook de salderingsregeling. Als je als overheid een nieuwe "norm” wil introduceren zul je mensen moeten verleiden om zich daaraan aan te passen.

Met alleen business case denken komen we er niet. Zonder ondernemen en risico nemen komen we niet echt verder. Zelf de ervaring opdoen en dingen uitproberen heeft mijn voorkeur boven alleen maar adviezen opvolgen van mensen wiens agenda ik niet ken.

@F.J.K Ik denk dat je tot onverwachte verrassingen zult komen als je gaat rekenen aan kosten en grondstoffen verbruik in je vergelijking van installatie van accu’s en het verlagen van de weerstand van het net. En dat nog even afgezien van wat de bijkomende kosten zijn en de tijd die nodig is om iets dit realiseren. Het zou me niets verbazen als uiteindelijk de lokale opslag van elektrische energie een wezenlijk bestanddeel van een nieuwe infrastructuur zal gaan uitmaken.

Mijn ervaring is ook dat vroeg stappen zetten en je niet afhankelijk opstellen van het wel of niet beschikbaar komen van subsidie je uiteindelijk toch geen windeieren legt. Ik ben zonder gas en zonder benzine en met veel opgewekte stroom toch vele malen goedkoper uit dan ooit tevoren.

Reputatie 4

Een zonnepanelenbedrijf in mijn woonplaats vertelde me laatst dat zij een goede markt verwachten met accu's à €1000 per kWh. Tien zonnepanelen deden 4400kWh in een jaar wat neerkomt op 12kWh per dag gemiddeld. Je zou dan aan 8-12kWh aan accu's kunnen denken om de opwekking van overdag''s avonds en 's nachts te gebruiken. Maar de prijs is dan €8000-€12000. Wie heeft dat ervoor over?

Alternatief is je autoaccu daarvoor te gebruiken. Maar die accu's hebben een maximaal aantal keer opladen en ontladen, je verkort dan de levensduur. Als iedereen elektrisch gaat rijden is er het probleem of er wel zoveel iridium is op aarde om accu's te maken. Iridium uit gebruikte accu's halen gaat nodig zijn. Misschien is een stuwmeer voor energieopslag veel handiger dan het milieu belasten met voor iedereen chemisch vervuilende accu's te maken.

Reputatie 6
Badge

@Erve Precies weer zo'n verhaal van dit keer een installateur die denkt ergens dik geld mee te kunnen verdienen ten koste van gebruikers die met de rug tegen de muur staan.

Je auto als alternatief is een stokpaardje van netbeheerders en bedrijven. De particuliere autorijder zal daar niet zoveel aan hebben. Waar heb je die auto opgeladen en tegen welk kWh tarief voordat je je huishouden ermee van elektriciteit wil voorzien ? Het levensduur probleem daarbij is op dit moment in ieder geval vergelijkbaar met dat van de toegepaste thuis accu's.

Mijn inschatting is dat de toekomst een substantiële verbetering op de accutechnologie gaat opleveren. Er lopen tal van initiatieven, er wordt geweldig geïnvesteerd en wekelijks komen er goede berichten los van stappen die er gezet zijn. De doelen die hierbij gesteld zijn zitten juist ook op zaken als zorgvuldig gebruik van grondstoffen, veiligheid en levensduur. (Flow batterij, Zeezout )

Je stuwmeer is geen oplossing. Als we de opslag niet in huis of in de wijk kunnen realiseren blijft de renovatie van de distributie infrastructuur  een noodgedwongen maatregel die de leefomgeving op z'n kop gaat zetten, kapitalen gaat kosten en 10-tallen jaren gaat duren.

Eigenaren van zonnepanelen doen er goed aan een volgende stap te zetten naar een effectiever gebruik van eigen opbrengsten om te voorkomen dat gerelateerde kosten op andere gebruikers worden afgewenteld.

Reputatie 5

 

Eigenaren van zonnepanelen doen er goed aan een volgende stap te zetten naar een effectiever gebruik van eigen opbrengsten om te voorkomen dat gerelateerde kosten op andere gebruikers worden afgewenteld.

hier hebben we het al meerdere malen over gehad, de gemiddelde zonnepaneel eigenaar heeft zonnepanelen aangeschaft met zomer/winter saldering in gedachte. het is in dergelijke situaties onmogelijk om zomerdagopbrengsten zelf op de dag te nuttigen. Ook is het onmogelijk om de zomer opbrengst op te slaan in thuisbatterijen. Met uiteraard de uitzonderingen daargelaten.

Deze maatregelen zijn bedacht door bedrijven die de aandacht van het echte probleem af willen hebben om zo tijd te kopen voor uitbreiding aan het net. 

De opbrengst van zonnepanelen tov de vraag is heel erg beperkt, het lokale net is het probleem.

 

Reputatie 7
Badge +1

@EmielS De opwek van alle pv-installaties t.o.v. de vraag is op jaarbasis wel significant,
in D bijvoorbeeld ca. 25% van alle duurzaam opgewekte stroom.

Afgelopen jaar was 52% van alle stroomverbruik in D duurzaam opgewekt.

De cijfers voor NL weet ik helaas niet.

Dat de lokale netten gemoderniseerd & uitgebouwd moeten worden
hangt meer met de vraag en minder met de opwek samen.

Reputatie 5

de cijfers van NL: Elektriciteitsbalans; aanbod en verbruik (cbs.nl)

Reputatie 6
Badge

@darkfiber@EmielS Niet zeker of het hier om vergelijkbare cijfers gaat.

In de CBS cijfers blijven de “eigen direct verbruik” cijfers buiten beeld, het enige dat we hier aan opgewekte PV zien is datgene dat als overschot is teruggeleverd.

Ik weet niet wat er achter de Duitse cijfers aan bron informatie zit.

 

Een hele interessante discussie. En een business case om geld te verdienen lijkt mij onmogelijk. Echter kijk ik er wat anders tegen aan. Toen de zonnepanelen nog Max 150-200 wattpiek opleverden verklaarde iedereen mij voor gek dat ik ze aanschafte. Echter vond ik toen 7% rendement op geïnvesteerd vermogen een stuk beter dan de 0% bij de bank. En zo kijk ik er nu ook tegenaan. Accu’s zijn nog duur maar worden steeds goedkoper. Een leverancier uit mijn netwerk kan wrsl een 10 kWh accu systeem leveren tegen 6000,-€. Dan begint het interessant te worden. Het is voor mij nu te bepalen of ik hiermee een rendement op geïnvesteerd vermogen kan halen van zo’n 15% of meer. Hiermee is een geschatte levensduur van 10 jaar gedekt en bespaar je 5% extra t.o.v. huidige situatie. Accu’s worden middels zonnecellen en een dynamisch contract geladen. Saldering wordt hiermee zoveel mogelijk beperkt. Hoe denken de medeforum genoten hierover?

De technisch onderlegden kunnen hun thuisaccu ook zelf maken. Dat scheelt heel veel geld.
Via Alibaba bestel je goede LifePO4 cellen (3,25V, 300 AH voor €100 per stuk). Van 4 cellen maak je een 12V accu, waarvan je effectief pakweg 3 KWH kunt gebruiken. Die kost dan €425,- (€140 per KWH).
Dan moet je natuurlijk nog wat wel wat randapparatuur aanschaffen (en correct aansluiten) om het een soort van automatisch systeem te maken.

Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een paar stiekeme energieslurpers (vriezer, koelkast, pomp, ventilator) via de accu te laten draaien en dat zelf handmatig onder controle te houden. Dan heb je veel minder dure randapparatuur nodig terwijl je toch al snel wat KWH gaat besparen.

Zo kun je redelijk low profile beginnen en het systeem door de tijd heen uitbreiden en desgewenst professionaliseren.
 

Nog steeds wordt je er dan niet rijk mee, maar je bent wel minder afhankelijk van alles wat je op elektriciteitsgebied in de toekomst aangedaan gaat worden (belastingen, netwerkkosten, uitval, etc,).

Wie graag meer details wil weten kan het vragen.

Goedkoop is duurkoop. Als je specialist bent OK, maar de meesten zijn dat niet en je goochelt met stroom, plus het is geen 1-2-tje. Het is juist van belang een specialist met ervaring te vinden die dat nuttige maatwerk voor jou kan doen zodat die investering voor jou zijn heeft en nuttig is. 

Ga nou niet stimuleren dat er mensen gaan knutselen met goedkope Chinese rommel (dit als tegenhanger van de Chinese spullen die wel door de beugel kunnen, maar dan ook wat duurder en zeldzamer zijn).

Jammer genoeg moet je die specialisten met een lampje zoeken, dozenschuivers die ff snel zo’n batterij komen monteren heb je niks aan. Zoals gezegd loopt de zilvervloot niet binnen en het succes wordt bepaald door het nut voor jouw situatie.

Als je wilt mag je bij mij komen kijken hoe het eruitziet en werkt. Ja, idd weer een Victron systeem met een 30kwh batterij en software voor dynamische tarieven. Niet voor niks, maar het doet wat ik wil. Dat wat ik wil is overigens wel veranderd in de tijd dat ik hier en daar mijn licht ging opsteken voor zo’n batterij. Ik ben zo’n drie jaar op zoek geweest. Tip; doe een workshop bij “een kijkje bij de buren” https://kijkjebijdebuuren.nl/energie

Reputatie 1

Naast de besproken voor- en nadelen is het ook van belang te kijken naar hoeveel capaciteit een thuisaccu kan afgeven. De Sessy, als voorbeeld, kan rond de 1700 watt afgeven. Dat is voldoende om je tv e.d. aan te hebben maar zeker niet genoeg voor je oven, wasmachine etc. Dan zal het restant alsnog van het net moeten komen. 
 

Idd 1 van die maatwerkdingetjes. Van de kijkenbijdeburen workshop leerde ik ook wat er nu op zo’n batterij in noodstroom ( en dus achter de batterij hangt) zou moeten draaien. Wil je “alles” dan is dat onbetaalbaar, maar het is ook onlogisch in de Nederlandse situatie waar een stroomstoring maar even duurt. Harold Halewijn doet nu een peakshavingtest ( https://youtu.be/9gHQ7aJtWwc?si=G5V7ce1J-igir1uf ) een feature waar batterijen heel nuttig kunnen zijn, maar dat financieel (nu nog) niets oplevert. Enz enz.

Reputatie 1

Idd 1 van die maatwerkdingetjes. Van de kijkenbijdeburen workshop leerde ik ook wat er nu op zo’n batterij in noodstroom ( en dus achter de batterij hangt) zou moeten draaien. Wil je “alles” dan is dat onbetaalbaar, maar het is ook onlogisch in de Nederlandse situatie waar een stroomstoring maar even duurt. Harold Halewijn doet nu een peakshavingtest ( https://youtu.be/9gHQ7aJtWwc?si=G5V7ce1J-igir1uf ) een feature waar batterijen heel nuttig kunnen zijn, maar dat financieel (nu nog) niets oplevert. Enz enz.

Dank voor de link. Interessante video’s 

Reputatie 6
Badge

Naast de besproken voor- en nadelen is het ook van belang te kijken naar hoeveel capaciteit een thuisaccu kan afgeven. De Sessy, als voorbeeld, kan rond de 1700 watt afgeven. Dat is voldoende om je tv e.d. aan te hebben maar zeker niet genoeg voor je oven, wasmachine etc. Dan zal het restant alsnog van het net moeten komen.

Zeker belangrijk om goed op de capaciteit van een thuisaccu te letten. Maar de levercapaciteit is meestal niet de zwakke plek. Als er gewoon netspanning is wordt de behoefte altijd vanuit het net verder aangevuld, als het net is uitgevallen moet je gewoon geen taart gaan bakken en een beetje zuinig zijn op je reserves.

Zeker zo belangrijker  vind ik de laadcapaciteit. De laadpieken van zonnepanelen kunnen behoorlijk hoog zijn en met accu laad capaciteiten van 2 á 3 kW verdwijnt nog steeds een groot deel van je opwekking terug naar het net.

Reputatie 3

Ik ben vooral benieuwd wanneer er ook echt een “business case” te maken is zodat dit ook echt rendabel is. Ik ben bang zolang de salderingsregeling bestaat dat het economisch niet uitkan.

een accu kan rendabel zijn als je je dagelijkse opgewekte energie ook dagelijks verbruikt. Het meeste profijt heb je van salderen bij zomer-opwekken en winter-gebruiken. Dat gaat met een accu nooit lukken. En zolang de salderingsregeling er is, is het al helemaal niet (financieel) interessant.

Een Accu wordt nooit rendabel, daarmee kun je alleen  ‘s nachts gebruiken wat overdag is opgewekt en opgeslagen.
Een Artikel van RTL Nieuws maakt dit met berekeningen nog even haarfijn duidelijk
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5433826/moet-ik-een-thuisbatterij-aanschaffen

De salderingsregeling staat hier helemaal los van, daarmee kun je in de winter de opgewekte stroom van de zomer gebruiken.
Dat is van een heel andere orde.

Mijn thuisaccu’s zijn weer rendabeler geworden nu Vattenfall ook terugleverkosten gaat rekenen. Met mijn systeem ben ik onafhankelijk en dat is erg prettig. Ik saldeer voordat er kosten in rekening worden gebracht, ben onafhankelijk van het net, heb een noodstroom voorziening bij stroomstoringen, mijn omvormers vallen niet meer uit bij netcongestie en heb een 3x35A uitbreiding kunnen voorkomen door de peakshaving functionaliteit. 

Voor mij was dit business case genoeg.

 

Reageer