Skip to main content
Beste Solar panelleden,





Hoe heet de unit die je nodig hebt om de energie uit je zonnepanelen intern te houden en alleen in geval van overschot de terug levering te starten.



Maar er ook voor zorgt dat de apparatuur die je hier plaatst geen energie uit het net kan gebruiken. M.a.w. alleen opladen/gebruiken als de zon schijnt.



Ik wil graag weten welke modellen en keuzen er zijn om een projectprijsje te kunnen bepalen.









Als voorbeeld: een warmwater 2 traps methode, door een boiler op alleen zonne energie te laten werken tot bv 60gr en er achter een cv ketel voor de naverwarming tot 60gr warm tapwater als de boiler temperatuur uitgangstemperatuur zakt.





Hiermee wordt warmwater geproduceerd door eigen panelen en verminder je het gas verbruik. Indien de boiler op juiste temperatuur is, dan ga je daarna pas terugleveren (Boiler stopt met opwarmen).

Uitgaande van een Boiler van 120l en 3KW en een temperatuur verhoging van 12 tot 60gr, zou dat uitkomen op 6,69 KWh die nodig is om dat te realiseren (als je altijd uit gaat van de maximale opwarming, maar je tapt deze zomaar leeg).



Voor mij zou dat inhouden dat op alle dagen die ik boven de 6,7KWh uitkom de boiler volledig kan worden opgewarmd, nominaal is dat met de 2700W aan panelen in de maanden april t/m oktober realiseerbaar op veel dagen.
Ik zou maar op zoek gaan naar de "flux capacitator" echt een fantastisch apparaat!

Maar serieus - wat je zoekt is heel onduidelijk en bestaat waarschijnlijk niet

- daarvoor zou je in de toekomst van je pv-vermogen moeten kunnen kijken.



Het dichtst bij jouw vraag zit misschien een accu-opslag (enkel kWh) met een "intelligent" domoticasysteem wat bijvoorbeeld de wasmachine pas start als er voldoende energie in de accu zit om de was te kunnen draaien. Immers je wil niet dat de wasmachine stopt als plotseling een wolk je pv-vermogen omlaag brengt. - Zoiets bestaat waarschijnlijk, maar is heel duur.
Een elektrische boiler die de opgewekte stroom eerst verbruikt alvorens aan het net terug te leveren lijkt mij een veel beter en goedkoper systeem dan een accu. Alleen al het opladen en ontladen van een accu geeft veel verlies.



Volgens mij moet het technisch wel mogelijk zijn a.h.v. het vermogen dat de omvormer aangeeft. Als het vermogen van uw boiler 1 kW is zou de omvormer dan zo geprogrammeerd moeten worden dat hij bijvoorbeeld met een vermogen van boven de 1,1 kW de boiler (of een warmtepomp) aanstuurt. En de boiler zelf valt automatisch uit zodra het water warm is.



Waarschijnlijk bestaat het systeem al. Want ook een accu zou natuurlijk alleen op moeten kunnen laden als er een overschot is aan stroom van de PV-panelen ((anders zou hij bij even bewolkt weer gaan opladen uit het net )). Als een accu aangestuurd kan worden op momenten met een overschot moet dat toch ook lukken met een boiler.



Een ander systeem is natuurlijk een zonnecollector (eventueel in combinatie met een zonnepaneel, oftewel een PVT-paneel (photovoltarisch-thermisch). Het thermisch rendement van een goede zonnecollector is een stuk hoger dan het elektrisch rendement van een zonnepaneel.



Overigens dit gevonden wat zou werken met een omvormer van het merk SMA

https://www.zonnefabriek.nl/onze-producten/slimme-sturing/

De Sunny Home Manager is een toestel dat communiceert met uw SMA omvormer, met het internet (voor de weersverwachting), met uw verbruikstoestellen en eventuele batterijen en tegelijk de afname en teruglevering van stroom meet, en daardoor een compleet beeld heeft van wanneer het optimale moment is om bijvoorbeeld de vaatwasser te laten draaien. De Sunny Home Manager is compatibel met alle huidige en vroegere SMA omvormers, en kan verbruikstoestellen aansturen via draadloos gestuurde stopcontacten of rechtstreeks via hun internet aansluiting als het zogenaamde 'smart' toestellen betreft.

IK zoek er 1 die op zonnepanelen werkt, niet 1 die op bliksem werkt (zou op wijkniveau kunnen 😋 )



http://www.diykyoto.com/uk/aboutus/optimmersion.



Dit komt het dichtste bij op dit moment, maar als ik het doorlees, is dit eigenlijk hetzelfde als een domotica oplossing met een losse vermogensregelaar (of een solid state relais) eraan (is het weinig vermogen dan kan een powerplug ook).





https://www.stookforum.nl/thread/bouwverslag-vermogensregelaar/

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1632953





Hmm,nog eens nadenken, mogelijk dat dit als PLC/Arduino/Pi project in een kastje gemaakt kan worden en dan remote te benaderen (voor statistieken). PV-convertor Ingang 230V 16A, geschakelde uitgang 230V 16A en in/uitgang 230V 16A naar meterkast. Wattage meter voor inkomend PV vermogen, Wattage meter voor geschakelde uitgang. Relais geautomatiseerd lokaal en niet afhankelijk van domotica.



Indien net spanning wegvalt, afkoppelen van net. Indien pv-convertor spanning wegvalt, geschakelde uitgang afschakelen. zoiets, nog wat zekeringen er tussen, aarding en dat is de flux capacitator compleet.
Voor in een ander draadje, ipv van de boiler een warmteaccu of heat battery.



Kijk eens naar Sunamp https://www.sunamp.com/

https://www.youtube.com/results?search_query=sunamp



In Nederland verkocht door Flamco: https://flamcogroup.com/nl/pageid/landingpage-flextherm-eco
Er bestaat een systeem waarbij zonnestroom benut kan worden voor een boiler waarbij als de boiler warm is de stroom via de omvormer op het net (en andere apparaten) kan : https://www.holshof.nl/zonnestroom-boiler/



Op de kabel vanaf de zonnepaneel zit een tweesplitsing. Eén kabel gaat dan naar de boiler de andere kabel gaat naar de omvormer. Eerst gaat dan de stroom naar de boiler (dat is dus buiten de omvormer om, het verwarmingselement in de boiler werkt immers ook op gelijkstroom zoals de panelen die leveren). Als de boiler warm is dan pas gaat de stroom naar de omvormer.



Nadeel is volgens mij dat terwijl de zonnestroom-boiler aan het opwarmen is alle andere apparaten in huis moeten werken op stroom uit het net. Misschien zit er wel een tijdklok op de boiler zodat deze dan vooral bij gaat op momenten als er een overschot is.



https://www.holshof.nl/zonnestroom-boiler/
Interessant, @Driepinter! Heeft iemand toevallig ervaring met dit systeem?
Dank Driepinter voor die aanvulling, dat is ook een manier inderdaad. En erg eenvoudig te realiseren lijkt me.



In mijn zoektocht heb ik qua units ook deze 2 gevonden:

Power Divertor: https://www.powerdiverter.com/

Smart Fox units: https://smartfox.at/en/smartfox-pro.html



En dan heb je een vermogensregelaar nodig (frequentie gestuurd) die dan een geschikte boiler kan ondersteunen. Er zijn boilers die wat ze noemen phase sturing (fase) aankunnen.

Een verwarmings element is een ohmse weerstand die kan gevoed worden met AC of DC en het vermogen kan geregeld worden via frequentie sturing, zodat de warmte ontwikkeling in de regelaar laagblijft en je precies de juiste hoeveelheid vermogen (stroom) aan het verwarmingselement kan geven.



Als ingang kan de vermogensregelaar gestuurd worden met 0-10V of 4-20mA. PLC of Modbus sturing kunnen dat geven.
Na de HAVO heb ik betreffende kennis niet verder kunnen verhogen. Ik heb net gegoogled dat gelijkstroom DC (direct current) is. Voordeel van een zonnestroom-boiler is dus tijdens het gebruik geen omzettingsverlies door de omvormer (die is immers gebypassed) en volgens mij ook omdat de omvormer dan niet in bedrijf is ook minder slijtage van de omvormer en die dus langer mee zal gaan. Nadeel is dat de overige apparaten het dan even zonder stroom van de panelen moeten doen (wat na vervanging van de salderingsregeling een probleem kan worden). Maar ik las dat iemand twee omvormers had, dan heeft hij dat nadeel niet.

Reageer