Beantwoord

Is het noodzakelijk om zonnepanelen regelmatig schoon te maken?

  • 5 oktober 2019
  • 8 reacties
  • 502 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 1 reactie
Je hoort over schoonmaken van zonnepanelen verschillende verhalen? Is het noodzakelijk om zonnepanelen regelmatig schoon te maken om het hoogste rendement te bereiken en te behouden?
icon

Beste antwoord door JWvV 9 oktober 2019, 13:20

Een ieder bedankt voor de reacties.
Grote lijnen voor mij uit de reacties is: op zicht bekijken of het nodig is, regenbuien geven al een goed resultaat en hellinghoek dak is belangrijk.
Mijn situatie: helling dak meer dan 35 graden, geen vogelpoep of iets dergelijks en dikke regenbuien.
Conclusie: laten zoals het nu is.
Bekijk origineel

8 reacties

Reputatie 5
Badge +1
Beste JWvV,

We laten eens per jaar onze 29 panelen schoonmaken door een schoonmaakbedrijf, dat speciaal water gebruikt. Iets van of met osmose. We doen dit steeds in het vroege voorjaar met het oog op de opbrengst in de zomermaanden. Kosten € 120,--. Volgens specialsten zou dat 3 tot 4 % verlies voorkomen.

Geert Nap
Reputatie 7
Badge +2
. Iets van of met osmose.
Zeer waarschijnlijk leidingwater ontdaan van kalk, magnesium, natrium en andere mineralen middels RO (reversed osmose / omgekeerde osmose). De zelfde techniek die voor groentekassen wordt gebruikt om slootwater te ontdoen van zout. Je zou je panelen net zo goed met regenwater kunnen wassen. Vlakke panelen regenen meestal onvoldoende schoon.
Reputatie 5
Op een schuin dak met een helling van 35° of groter is het "schoonmaken" voor de opbrengst naar mijn mening niet nodig en de geclaimde 3-4% verlies is dan ook onzin. Mijn panelen liggen op een dak met 44° (vrij steil) en ik heb na een schoonmaakbeurt nooit kunnen vaststellen dat de opbrengst beter werd. Sinds 2 jaar doe ik dat dan ook niet meer regelmatig, behalve als er veel vogelpoep op ligt.
- Het weer heeft een veel grotere invloed.
Een ander verhaal geldt voor panelen op een platdak met lage hellingshoek en als er bladeren nu in de herfst op kunnen vallen - afvegen en zeker schoonmaken met zacht water (regenwater).
YMMV
Na twee jaar met mijn leverancier van zonnepanelen contact opgenomen hoe vaak je deze moet reinigen. Deze gaf mij het advies dit niet al te vaak te doen. Eens in de vijf tot zes jaar zou voldoende zijn. Als je met een visuele controle ziet dat deze door bijvoorbeeld vogelpoep niet vervuilt zijn doen de regenbuien het meeste werk.

Daarna kun je het reinigen daarvan zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Bij diverse bedrijven vroeg ik de prijs voor het reinigen van mijn zonnepanelen op het dak van mijn woning. Allemaal kwamen ze ergens uit tussen de € 75,00 en € 95,00. Ook heb ik hiernaar geïnformeerd bij mijn eigen glazenwasser. Die reinigt ook zonnepanelen en heeft deze klus meegenomen tijdens een reguliere glazenwasbeurt in onze wijk. Dit kostte me dus geen extra voorrijkosten en voor € 40,00 bovenop mijn glazenwasbeurt was ook deze klus weer goed en goedkoop geklaard.

Misschien heeft iemand iets aan deze tip.
Reputatie 7
Badge +2
In leidingwater zit kalk. Dat doet meer kwaad dan goed.

Vanuit mijn dakraam kan ik een of meerdere panelen schoon maken. Met het Saharazand in Mei vorig jaar had ik de verleiding niet kunnen weerstaan om één paneel schoon te maken (of dat het nu met water of een droge doek was weet ik niet meer). Per paneel kan ik immers de productie aflezen. Het resultaat was nihil. De opbrengst liep ondanks het lengen van de dagen niet op. Maar dat kwam door de stijging van de dagtemperaturen, veel zon en weinig wind, en dus een lager rendement, tijdens de hittegolf van begin juni.

Als u de panelen net hebt gewassen zal je op een hete zonnige dag even een stijging van de productie zien. Maar de verklaring daarvoor is dat de panelen door het water even zijn afgekoeld. Hetzelfde zie je op een zonnige hete dag net na een regenbui.
Reputatie 6
Badge +2
Hoe regelmatig je ze moet schoonmaken hangt vooral af van hoe snel ze erg vies worden.

Het beste is om, net als met je auto, ze te wassen in de regen.
Dan is een zachte borstel voldoende.

Bij mij worden, op het platte dak direct op het zuiden, de panelen eigenlijk steeds vanzelf schoongespoeld. Alleen als er veel vogels hun behoefte er op hebben gedaan maak ik dat tussentijds even schoon.

Ik heb zelfs trouwens niet het idee dat er duidelijk rendement verbetering te meten is door regelmatig de panelen schoon te maken, tenzij ze echt vies worden. Dat zou je dan ook in het significant verlagen van je opbrengst moeten zien.

Anne.
Een ieder bedankt voor de reacties.
Grote lijnen voor mij uit de reacties is: op zicht bekijken of het nodig is, regenbuien geven al een goed resultaat en hellinghoek dak is belangrijk.
Mijn situatie: helling dak meer dan 35 graden, geen vogelpoep of iets dergelijks en dikke regenbuien.
Conclusie: laten zoals het nu is.
Reputatie 4
Badge +3

Goed dat je jouw antwoord gevonden hebt, @JW

 

Bekijk ook nog eens dit filmpje voor extra naslagwerk: 

 

 

Reageer