Vraag

Salderingsklevers PVV, GL/PvdA, NSC en BBB maken de solarbranche kapot

  • 24 December 2023
  • 3 reacties
  • 88 Bekeken

Reputatie 7
Badge +3

 De salderingsregeling was een uitstekend instrument om zonnepanelen op particuliere daken te bevorderen. Al jaren was dan ook bekend dat de saldering aanvankelijk vanaf 2022 met 9 % per jaar afgebouwd zou worden.

 Inmiddels zijn naast GL/PvdA, SP, PVV (was anders altijd tégen subsidiering van ‘knettergek’ klimaatbeleid) en de nieuwkomers BBB en NSC tegen afbouw van de salderingsregeling, ondanks dat de saldering inmiddels pas vanaf 1 januari 2025 zou worden afgebouwd. 

 Overigens biedt het vasthouden aan de salderingsregeling geen enkel soelaas want van de Authoriteit Consument en Markt (ACM) mogen de energieleveranciers de kosten van saldering aan de terugleveraars wel door berekenen. Door bijvoorbeeld voor PV-eigenaren geen welkomstbonus en zelfs een vaste maandelijkse terugleverheffing. Inmiddels verkeerd de solarbranche in crisis. Overigens tot groot voordeel van consumenten die sowieso nog zonnepanelen willen aanschaffen want een set van 10 zonnepanelen is thans zo'n € 1000 goedkoper. Dat in tegenstelling tot de schuldeisers van inmiddels failliet verklaarde installateurs.

 Als de huidige salderingsklevers gewoon hadden ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling wisten de energieleveranciers, die immers de tarieven en voorwaarden zoals terugleverboete  en welkomstpremies bepalen, waar te aan toe zijn.


3 reacties

Reputatie 4

er is toch helemaal nog niet gestemd?! Volgens mij staat dit voor 6 feb op de agenda van de eerste kamer. Toegegeven dat er een kans is dat ie niet aangenomen wordt.

Overigens weten de energieleveranciers natuurlijk prima waar ze aan toe zijn en sommigen maken daar al dankbaar misbruik van. 

Reputatie 6
Badge +1

Ik verwacht trouwens dat het gewoon door de eerste kamer wordt aangenomen. Alles rond de salderingsregeling is financieel en juridisch al zo'n zooitje geworden dat men daar wel een keer van af wil. Er zijn namelijk wel verkiezingen geweest en bepaalde partijen zullen nieuw beleid willen (wat ook betaald moet worden). Ze willen graag af van de lijken in de kast.

Reputatie 7
Badge +3

… bepaalde partijen zullen nieuw beleid willen (wat ook betaald moet worden). Ze willen graag af van de lijken in de kast.

Het geld dat het niet afbouwen van de salderingsregeling kost kan veel efficiënter gebruikt worden. Bijvoorbeeld bevordering meer offshore wind (de goedkoopste vorm om het zomers overschot van PV-stroom ‘op te slaan’ is immers het extra produceren van windenergie, want die piekt in de winter),  grootschalige dag-nacht opslag van PV stroom in de zomer bijvoorbeeld met zoutcavernes als persluchtcentrales (zoals in het Duitse Lingen). En het bevorderen van semi-publieke laadpalen in woonwijken voor elektrische auto's zodat onze omvormers niet gaan uitvallen. Zie mijn andere recente topic.

Reageer