Vergoeding teruggeleverde zonnestroom
De stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 de opgewekte zonnestroom die wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent mogen verrekenen met de aangekochte elektriciteit. Waar dit nu nog wel het geval is, wordt de vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom vanaf 2023 opgesplitst in enerzijds een vergoeding voor de elektriciteit die betaald wordt door het energiebedrijf en anderzijds een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan zonnepaneeleigenaren. De afbouw van de salderingsregeling geldt dus uitsluitend voor elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en dus niet op het directe eigen verbruik achter de meter.
- [tekstverklaring] “Waar dit nu nog het geval is” slaat “dit” waarschijnlijk op dat deel van de, vooral in de zomer, terug geleverde kWh's dat na 1 januari 2023 nog wel met de afgenomen kWh's verrekend zal worden.
- Staatssecretaris Snel wil dat dus doen door het terug betalen van de energiebelasting over die kWh's. En gaat er dus vanuit dat het energiebedrijf een vergoeding geeft voor de kWh's die worden terug geleverd (tot nu toe is dat alleen over de kWh's die worden terug geleverd boven het aantal kWh's dat thans gesaldeerd wordt (produceer je 2000 kWh maar is je jaarlijkse afname 1500 kWh dan betaalt de energieleverancier dus over 500 kWh een terugleververgoeding, van thans tussen de 6 en 11 eurocent per kWh). In dat geval gaan we er dus sowieso op achteruit. Want zonder saldering betalen we immers toch ook btw (en opslag duurzame energie) over de afgenomen kWh's?
- De kWh's die thans geleverd worden boven de afgenomen aantal kWh's vallen dus buiten de vergoeding van de overheid (had ik al verwacht).
- “De afbouw van de salderingsregeling geldt dus uitsluitend voor elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en dus niet op het directe eigen verbruik achter de meter.". Dat laatste is onzin. Want de overheid kan, ook met de slimme meter niet, niet meten hoeveel zelfopgewekte kWh's rechtsstreeks worden verbruikt.
- Beloofd was rekening te houden met een terugverdientijd van maximaal 7 jaar voor efficiënt geïnstalleerde PV-installaties.
Uiteindelijk moet de Kamer met deze wijzigingen toestemmen. Volgens mij is een terugleversubsidie (van de overheid dus, bovenop de terugleververgoeding van de energieleverancier) beter. Die zou wat mij betreft nu al ingevoerd moeten worden, i.p.v. de huidige saldering. Dat bevordert dat eigenaren van zonnepanelen zelf zuiniger omgaan met stroom (besparing brengt nu immers slechts de terugleververgoeding van 6 à 11 cent op) én wordt ook bevorderd dat huiseigenaren meer zonnepanelen aanschaffen. Voor de huidige (teruglever) vergoeding is meer panelen dan nodig voor het eigen verbruik thans immers niet rendabel en dat is jammer want hoe meer zonnepanelen in één keer worden geïnstalleerd hoe lager de kostprijs per paneel.