Zonnepanelen een financiële domper; terugverdientijd niet realistisch bij tekort aan capaciteit op het netwerk

  • 8 april 2020
  • 4 reacties
  • 227 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 1 reactie

Graag wil ik jullie onderstaand artikel met jullie delen. Dit is vandaag verschenen in het AD, nadat wij als bewoners in Veenendaal-Oost geconfronteerd werden met een tekort aan netwerkcapaciteit. Elke zonnige dag gaan vele kWh verloren doordat wij niet kunnen terugleveren. Zelfs niet wanneer wij ‘ slechts’ 15 panelen hebben voor eigen gebruik. Prachtig om te rekenen met 7 jaar terugverdientijd, maar in de praktijk is dit volstrekt niet reeel.

Zonnepanelen op het dak, mooi voor elkaar, zou je denken met al die zonuren van de laatste dagen. Maar voor eigenaren van huizen in Veenendaal is het juist een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom niet verwerken, waardoor de panelen storingen vertonen. Wel zonnepanelen, maar ook een forse elektriciteitsrekening.

Het overkomt diverse bewoners in de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost. Bewoner Joost Straat brengt de problemen in kaart en bundelt de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuw huizen te plaatsen. Die leveren veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

,,Alle nieuwkomers kregen een stimulans om energie neutraal te bouwen", zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen kiezen om geen gebruik te maken van de stadsverwarming. Daarvoor kozen ze voor een warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je veertig zonnepanelen nodig."
Omvormers op tilt
De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt, als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis veel extra stroom op. Ik denk dat Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten. Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig. Maar sinds enige tijd is die verplichting er niet meer. Het net kan het nu niet aan. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets."

Dit stukje van Veenendaal moest een modelwijk worden, waar milieu en duurzaam leidend moest zijn, maar daar zijn enkele hobbels verschenen. ,,Ik ken door mijn werk de gaswereld goed en ik hoorde veel mensen klagen. Toen hebben we met een paar bewoners een enquête verspreid. Ik heb nu ruim zestig reacties binnen. Dan zie je het probleem in een bepaalde delen van de wijk terug. Door de problemen gecombineerd aan te bieden gaat het misschien sneller. We hebben ook de gemeente gevraagd te helpen."

Straat rekent uit dat ongeveer 500 panelen in zijn wijk niet werken. Bewoners moeten dus stroom inkopen. ,,Tachtig procent van stroom van de zonnepanelen wordt niet geproduceerd. Al twee jaar zitten de panelen voor niets op de daken. Je hebt een derving van inkomsten voor een investering en tegelijkertijd moet je stroom inkopen. Daar gebeurt nog niets aan. Maar het kan ook maar zo dat het met drie weken is opgelost, maar dat weet ik niet. Dit is een probleem wat straks ook in andere delen van het land zullen gaan spelen", voorspelt Straat. ,,Dit is een voorbode van de problemen die we gaan krijgen. Het is voorlopig nog niet opgelost en bij een netwerkbeheerder weet je pas dat het opgelost is als het opgelost is. Als de zon veel gaat schijnen, levert het niet veel op. Die discussie speelde vorig jaar al en nu dus weer. Lekker dan."

Jelle Wils van netwerkbeheerder Liander kent de problemen van de wijk en belooft binnenkort voor een oplossing te zorgen. ,,Wanneer de spanning boven een bepaald voltage komt, slaan de apparaten, zoals zonnepanelen, vanzelf uit. Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook."
Crisis
,,Vroeger leverde de netwerkbeheerder alleen elektriciteit, nu doet de consument met zonnepanelen dat ook", zegt Wils. ,,Met veel zonuren kan de spanning te hoog oplopen. In deze wijk willen we dat oplossen door een regelbare transformator. Door de crisis is de planning uitgelopen, maar we werken eraan."

Wat kan Vereniging Eigen Huis hierin betekenen?


4 reacties

Reputatie 7
Badge +2

Iedereen met zonnepanelen heeft zich moeten aanmelden bij de netbeheerder (opgeven het vermogen van de omvormer(s). Ze moeten dus al langer bekend zijn dat hun kabels en transformatoren niet voldoen. Het zelfde probleem was er ook in Groningse dorpen waar de bewoners als schadevergoeding voor de aardgaswinning goedkoop zonnepanelen kon laten installeren. Daar zijn de netproblemen nu opgelost.

Dat is ook het probleem. Vooraf was bekend dat deze wijk (135 huizen) na oplevering al 600 panelen zou hebben. Nu alles opgeleverd is en mensen gaan uitbreiden (en monitoren, want de uitleesmodule was in de bouw niet geinstalleerd) zien we deze problemen. Onbegrijpelijk dat met de huidige energietransitie die al jaren de nodige aandacht heeft er toch gekozen wordt, zelfs in een modelwijk met epc tussen 0,4 en 0, om voor onvoldoende zware infrastructuur te kiezen.

Reputatie 4
Badge +3

Hmm interessant @BasV Welkom op de community van Vereniging Eigen Huis. @Diana.B heb jij de topic van Bas ook gelezen? Wat is jouw mening hierover? 

In 2e Exloërmond hebben ze het zelfde probleem.

Zie https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/159614/Volop-zon-maar-toch-geen-stroom-kunnen-leveren-met-je-eigen-zonnepanelen

Er zijn nog aardig wat aanpassingen aan het netwerk nodig (ook voor windmolens) en drie keer raden wie dat uiteindelijk gaat betalen.

Reageer