Vraag

Zonnepanelen op een nieuw te plaatsen dakkapel

  • 7 May 2020
  • 4 reacties
  • 415 Bekeken

Hi allemaal,

 

Wij willen onze woning aanpassen door dakkapellen en ook meteen zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Bij de plaatsing van de dakkapel (breedte, hoogte, etc) kan er dus in meer of mindere mate rekening gehouden worden met de zonnepanelen die we er op / naast / onder gaan plaatsen om alles zo goed mogelijk passend te maken. Ik ben nu op zoek naar een installateur die dat ook echt doet. Maar er lijkt niemand bereid tot het maken van tekeningen waarbij rekening gehouden wordt met beiden. De dakkapel installateurs gaan voor een zo groot mogelijke dakkapel, en de zonnepaneel installateurs maken helemaal geen tekening tot de dakkapel geplaatst is. Dat kan toch handiger?

 

Weten jullie misschien iemand die zowel dakkapellen als zonnepanelen plaatst? Of een team van installateurs dat samenwerkt en dus tekeningen kan maken waarbij rekening gehouden wordt met beiden?


4 reacties

Hai Marianne, 

Wij hebben eigenlijk hetzelfde plan. Heb je toevallig al een antwoord op jouw vraag ontvangen? 

 

Ben benieuwd! 

Reputatie 5
Badge +1

Een bouwbedrijf is een ander bedrijf dan een installatiebedrijf. En zonnepanelen worden ook nog wel eens door bedrijven gedaan die niets anders doen.

Afhankelijk van het type zonnepanelen (met of zonder optimizers) kun je naast de dakkapel wel of niet panelen plaatsen. De maten van panelen zijn vaak standaard, zodat een bouwbedrijf best een dakkapel kan bedenken wat meer geschikt is voor zonnepanelen. Dat zou je zelf ook enigszins wel kunnen.

Ondanks dat dakkapellen en zonnepanelen elkaar bijten.

Waarom wil een dakkapel: voor de ruimte of voor het licht. Als je het voor het licht wilt, zijn dakramen veel effectiever. Wil je ruimte, zou je de dakkapel ook aan de andere kant van je dak kunnen maken. Voor de zonnewarmte ook beter.

Hi Rakker,

 

Dankjewel voor je reactie!

We willen zowel voor als achter een dakkapel voor de ruimte. Dus dakramen bieden voor ons geen uitkomst.

Ik snap zelf ook dat we wel iets kunnen berekenen, maar dan moet ik zelf mijn dak gaan opmeten. Ik ben niet heel handig met dat soort dingen en ik hoor van meerdere bedrijven dat de bouwers van dakkapellen en installateurs van zonnepanelen software hebben die daar speciaal voor gemaakt is. Dus waarom zou ik moeilijk doen, als iemand anders hier in gespecialiseerd is?

Tot nog toe vind ik helaas bedrijven die alleen gespecialiseerd zijn in zonnepanelen of dakkapellen. En niemand die de combinatie wil bekijken.

Reputatie 6
Badge +2

Ik volg niet helemaal waar de uitdaging precies zit.
Ik zou de dakkapellen zo groot mogelijk maken als dat is toegestaan/in je budget past.

Meer (binnen) ruimte is altijd een goed idee.

Een standaard zonnepaneel is ca 1m bij 1,65m.
Als ze op een plat dak komen en ze ‘landscape’ liggen (lange kant onder) moet er ongeveer 1m tussen de panelen zitten om te zorgen dat ze geen schaduw veroorzaken voor de rij er achter. Als ze ‘portrait’ liggen (korte kant onder), dan is dat natuurlijk nog wat meer.

Je mag panelen volgens mij niet helemaal strak langs de rand leggen. Er wordt standaard iets van 20cm tot de rand aangehouden dacht ik.

Je zou dus een schets kunnen maken van je dak en dan zonnepanelen van ca 1 bij 1,65 er op verdelen zodat er ruimte overblijft voor een formaat dakkapel zoals je graag zou willen.
Of als het handiger is om de zonnepanelen deels op de dakkapel te zetten die zo aan te passen dat je dat optimaliseert?

Maar zoals gezegd, ik ben niet helemaal zeker wat de vraag precies is :)

Nog 2 mogelijk handige links
https://www.zonnepanelen.net/afstand-zonnepanelen-berekenen-plat-dak/

https://www.zonnepanelen.net/legplan/

PS Als je me even een privé bericht stuurt met het adres waar het om gaat kan ik wel even met Google Earth meekijken.

Reageer