Beantwoord

Zonnepanelen op geisoleerd plat dak

  • 7 October 2019
  • 3 reacties
  • 1088 Bekeken

Win willen zonnepanelen laten plaatsen op een geisoleerd plat dak. Maar de isolatie zit bovenop (tussen het dakbeschot en het bituum). We horen verschillende dingen over het hierop plaatsen van zonnepanelen. De een zegt dat het niet kan i.v.m. kans op lekkage; de ander zegt dat het wel kan. Wat zijn de ervaringen?
icon

Beste antwoord door Driepinter 7 October 2019, 18:02

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 7
Badge +3
Omdat zonnepanelen op platte daken makkelijker wind kunnen vangen moet de constructie verzwaard worden. Het platte dak zal dus dat extra gewicht (constructie met stoeptegels) moeten kunnen dragen (ook als er een keer een halve meter sneeuw op ligt). Panelen in oost-west ligging komen in een hoek van 10 graden (i.p.v. 36 graden) en heeft dus minder verzwaring voor tegen stormschade nodig. Dat vergt een hogere investering aan zonnepanelen, met helaas een lagere kWh opbrengst per geïnstalleerde kilowattpiek.
Reputatie 6
Badge +2
Ik begrijp dat je een zogenaamd omgekeerd dak isolatie hebt.
Dus dakbeschot, isolatie, bitumen/epdm en dan daar wrs iets van ballast op zoals grind?

Dat is de situatie die ik ook heb/had.
Zoals Driepinter aangeeft moet de dak constructie sterk genoeg zijn om de panelen, inclusief de ballast in de vorm van stoeptegels te kunnen dragen.

Onder het frame zal als het goed is kunststof worden aangebracht zodat die het dak niet beschadigd en je dus geen last krijgt van lekkage.

Dit is een foto van de zonneboiler, maar het idee is hetzelfde.


Dit was toen het groendak werd geplaatst.

Daarna zijn de zonnepanelen er op gekomen. Als je goed kijkt zie je de rubber/kunststof matten/houders onder het frame en de tegels/ballast.

Reputatie 4
Badge +3

Welkom op de communiy, @Mariette B! Waren de antwoorden van @Driepinter en @Anne al behulpzaam? @EajW, jij hebt ook ooit eens je licht laten schijnen op de isolatie van plat dak met kiezels. Wat jou zij Mariette B nog mee kunnen geven? 

Reageer