Ervaring met warmwatervoorziening van Flamco type Flexterm pro 3 6 of 9

  • 4 October 2019
  • 6 reacties
  • 4275 Bekeken

Beste communitycanten,

Wij gaan van het gas af.
Huis wordt goed geïsoleerd Rc waarde richting 8 m2.K/W.
We willen zo weinig mogelijk installaties die weinig onderhoud nodig hebben.
Balansventilatie met WTW, PV panelen en bv Infrarood panelen ingeval het te fris wordt in huis.
Voor het warmtapwater voor douche en afwas ( willen geen vaatwasser) denken we aan de Flamco unit.
Met de aan te brengen PV panelen kunnen we dan bv het zout in de unit verwarmen (thermische batterij)
Wie heeft ervaring met dit apparaat en voor welk vermogen is er gekozen?

Vr gr Jose en Ruud

6 reacties

Reputatie 4
Badge +3

Welkom op de community @Jose en Ruud! Ik zie dat er nog geen reacties zijn geweest op jullie topic. Laten we het nog even afwachten. @JWD @darkfiber wat zouden jullie aanraden aan Jose en Ruud?

Reputatie 5
Badge

Jose en Ruud

Jullie hebben een goed-geïsoleerd huis met een R-waarde van 8. Dan hoef je maar weinig te verwarmen in de winter. Dat is wel wat ik mis, want ‘s winters en ‘s nachts heb je geen pv-energie, dus geen verwarming.  

Het voordeel van een PCM-boiler is, dat die een factor vier minder in volume is dan een warm-water boiler met vergelijkbare warmte-inhoud. En dat hij warme water van een constant hoge temperatuur levert totdat het zout gestold is. Bekijk wel of die twee voordelen opwegen tegen de ongetwijfeld hogere prijs van de Flamco-unit.  En of een zonneboiler (met collector op het dak) niet rendabeler is.

Op Tweakers staat een uitgebreide discussie over PCM. Ik kon daar zo gauw niets vinden over de levensduur van zo'n apparaat. 

Succes,  JW

 

Reputatie 4
Badge +3

Bedankt voor je antwoord, @JWD! Behulpzaam als altijd. :) @Jose en Ruud hebben jullie hier iets aan? Zo ja, dan kun je het antwoord van JWD markeren als ‘beste antwoord’. 

Reputatie 1

Net als de vraagstellers Jose en Ruud ben ik zeer geinteresseerd in de Flamco Flextherm eco. Doordat ik nu de CV eruit heb gegooid en vervangen door IR-panelen van Maxxinno ben ik nu opzoek naar het tapwater verwarmen. Een elektrische boiler? Mwah. Nee het moet beter kunnen.

Daarom is zo'n thermische batterij met een zout die verwarmd wordt door stroom en bij warmwatervraag warmte afgeeft aan het water nou een goede oplossing? Flamco is lyrisch. Het lijkt wel of ze de eerste zijn. Ik kan verder niks vinden over commercieel verkrijgbare thermische batterijen.

Wie wel?

Reputatie 7
Badge +1

@ErwinM : Zoals @JWD schreef is het e.e.a., ook alternatieve aanbieders met links op tweakers.net te vinden:

Verwarming met behulp van “Phase Change Materials” (PCM)

Ik heb daar ook een kleine bijdrage geleverd. - Ik kan je helaas geen positief advies geven.

YMMV

Reputatie 7
Badge +3

. Dat is wel wat ik mis, want ‘s winters en ‘s nachts heb je geen pv-energie, dus geen verwarming.  

Daarom is er de salderingsregeling. In de winter dan wel niet de eigen PV-energie (zonnepanelen) maar wel vaak windstroom op het landelijk net (zomers-overdag een hoog aanbod aan PV-stroom en in de winter (bij een redelijke wind) een hoog aanbod aan windstroom. Derhalve dient de salderingsregeling te blijven).

Overigens zijn er al ir-panelen die al goed werken met een vermogen van 500 watt. Op een zonnige herfst of winterdag halen je pv-panelen dat vermogen overdag.

 

Reageer