Vraag

IR vloerverwarming

  • 16 November 2023
  • 5 reacties
  • 141 Bekeken

Heeft er iemand ervaring met infrarood vloerverwarming?


5 reacties

Reputatie 4

Op dit forum wel, nog wel vooroorlogse stroom- & gasprijzen, maar lees vooral of de voordelen wel de nadelen voldoende compenseren. Anders: Er is daar nog meer input, de een wat meer relevant, de ander minder.

Reputatie 7
Badge +3

Ondanks dat mensen al serieus in financiële problemen kunnen komen door hoge energierekeningen (of in de kou zitten) is het in Nederland nog steeds mogelijk om ongestrafd mensen op te lichten. Met dank aan de Reclame Code Commissie en de Authoriteit Consument en Markt (ACM).  ‘Elektrische kacheltjes die voor een fraktie van de kosten je huis verwarmen’, inductie cv-ketels (die natuurlijk net als weerstandsverwarming het zelfde rendement hebben), ect ect.. Nu dus ook infrarood-vloerverwarming. Als infraroodvloerverwarming zou werken waarom vindt je de ‘infraroodvloerverwarming’ dan niet in badkamers i.p.v. de ‘gewone’ elektrische vloerverwarming?

Infraroodpanelen bestaan uit materiaal dat de meeste warmte uitstraalt. Elk voorwerp dat maar iets warm is straalt een beetje infrarood uit. Dat maakt een gewone convectieverwarming (dat zijn warmte vooral afstaat aan de lucht) nog geen infraroodverwarming.

Reputatie 6
Badge

Het voordeel van IR verwarming is dat je snel even iets kunt verwarmen (stralingswarmte). Soms heb je dat nodig maar lang niet altijd en overal. IR is direct elektrisch verwarmen en dus niet goedkoop; dus ook minder geschikt als continue verwarming. Vloerverwarming heeft juist wel tot doel een ruimte permanent op temperatuur te houden.

IR panelen kunnen een woonruimte met vloerverwarming ondersteunen bij snelle temperatuurwisselingen in voor- en naseizoen, maar meer niet. (ca 25 branduren/jaar).

Reputatie 7
Badge +3

@jvdleeuw . De vraag ging over ‘infrarood vloerverwarming'. Ik heb een andere mening over infraroodpanelen. Het zijn beide directe elektrische verwarming maar infraroodpanelen hebben als voordeel dat je dankzij de (onzichtbare en als gelijke van het grootste deel van de straling van de zon) infraroodstraling bij een drie graden lagere ruimtetemperatuur (waardoor dus minder warmte door de ramen, muren, vloer, open deuren, ect naar buiten verdwijnt) dezelfde gevoelstemperatuur hebt. 

Milieu Centraal zegt: 

“Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daarom zijn ze niet duurzaam. Er zijn andere apparaten die veel minder stroom gebruiken, zoals een warmtepomp, warmtepompboiler en infraroodpanelen.

Hetzelfde geldt voor elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming of infrarood folie. Infrarood vloerverwarming of infraroodfolie is eigenlijk gewoon elektrische vloerverwarming. De manier van warmte opwekken en het rendement zijn gelijk. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op elektrische vloerverwarming.

Infraroodkachels verbruiken net zo veel energie als gewone elektrische kachels. Ze worden als energiezuinig aangeprezen, maar zijn dat niet.”

 

Verwarmen met infraroodpanelen | Milieu Centraal

 

 

Reputatie 2

@Driepinter 

Leuk dat je IR panelen uitprobeert, maar ben je het volledig eens met de informatie hierover bij Milieu Centraal?

Ook al worden IR panelen niet afgekraakt, wordt er vind ik ‘toegewerkt’ naar juist het voordeel van de warmtepomp. 

Misschien beter voor een apart topic, want ook Eigenhuis verwijst regelmatig naar deze site.

In een ander topic bleek onlangs dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat inductie kookplaten zoveel zuiniger zijn als beweerd. Zie mijn reactie erop hier; Warmtepompen doen je energierekening geen goed | Community - Vereniging Eigen Huis

Eigenhuis zegt onafhankelijk te zijn.

Reageer