Vraag

Sluit mijn KAO het installeren van een warmtepomp en of airco uit?

  • 25 May 2023
  • 4 reacties
  • 53 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 1 reactie

In de KAO van ons nieuwbouwhuis, wat conform warmteplan wordt aangesloten op een warmtenet, staat de volgende passage:


Ten behoeve van de levering van warmte-/ koeling is in het verkochte een energie-installatie (onder andere een warmtepomp met toebehoren) aanwezig, die eigendom is en blijft van [Warmtenet leverancier]. Verkrijger is verplicht deze installatie in zijn woning te gedogen en als goed huisvader daarover te waken. Het is Verkrijger niet toegestaan in de woning een andere energie-installatie te (laten) plaatsen.

De term energie-installatie is niet verder toegelicht dan o.a. een warmtepomp met toebehoren. Ik vind dat persoonlijk een vage term hier. Overheden plaatsen onder de term energie-installatie zonnepanelen, warmtepompen en andere installaties die energie opwekken (en niet de toebehoren). Zie bijvoorbeeld https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-175245.html

Concrete vragen:

  1. Sluit deze passage de installatie van een airconditioning (split-unit) uit? Er hangt dan immers in de woning een toebehoren van een warmtepomp.
  1. Sluit deze passage een lucht-water monoblock warmtepomp uit? Dat wil zeggen een warmtepomp niet in de woning, en slechts verbonden met buizen (zijn dat dan die vage toebehoren?) met de vloerverwarmingen in de woning?

Deze vragen komen voort uit 2 scenario's:

  1. Een later te realiseren aanbouw die verwarmt/gekoeld moet worden.
  2. Een veel te duur/onbetrouwbaar warmtenet waardoor we beter af zijn de vloerverwarming door een monoblock warmtepomp te laten verrichten. SWW zou dan nog wel via het warmtenet worden opgewarmd.

 


4 reacties

Reputatie 2

Hoi @okri, welkom op de Eigen Huis Community, de plek om al je verduurzamingsvragen te stellen. Groet, Stephanie

Reputatie 2

Dit lijkt me echt alleen zinvol als er een juridisch onderbouwde uitspraak komt over deze vragen.

Het kan best aardig zijn om over deze vragen hier te "keuvelen” maar daar kan geen enkel recht aan ontleend worden en dat lijkt me wel noodzakelijk.


Ik zou starten met het zoeken of er jurisprudentie ​​​​​​op dit thema bestaat, dat kan flink helpen.

Zoek via onderstaande weblink, ik heb alleen maar een voorbeeld genomen, het kan uiteraard veel breder dan een warmtepomp, immers het gaat toch om het principe of je überhaupt iets anders mag p[plaatsen/gebruiken.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/resultaat?zoekterm=Warmtenet,warmtepomp&inhoudsindicatie=zt0,zt0&publicatiestatus=ps1&sort=Relevance

Je zou ook nog juridisch contact met VEH kunnen zoeken, of Tros Radar of BNN/Vara Kassa kunnen benaderen. Heeft u een juridsiche verzekering voor dit soort zaken, wat zijn daar de opties?

Succes. 

Dank voor de reactie TEOT. Zoals u stelt is mijn verwachting ook niet om hier op het forum een recht te ontlenen aan iemands uitspraak, maar ik had de hoop dat iemand anders hier ook tegenaan was gelopen. Desalniettemin is het een vrij verregaande gestelde verplichting in de KAO. Overigens wordt de laatste zin van de passage niet overgenomen in de akte van levering. Wat meer algemene jurisprudentie mbt plaatsen van zaken zoeken is een goede tip, ik ga dat eens na. Dank voor de link.

Verder zal ik mijn rechtsbijstandsverzekering eens vragen, die moeten hier ook wel wat informatie over kunnen verstrekken.

Reputatie 2

Op het Tweakers forum vond ik net meer over dit thema.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/42245122#42245122

Het proces van die persoon is ca 2019 voor hem met een goed resultaat afgesloten, er  lijkt me als juridische leek dus wel jurisprudentie te zijn.
Er staan ook opmerkingen over energiebedrijven in, maar die komen uit ~2014. Geen idee wat de status daarvan verder is. 

Reageer