Skip to main content
Beantwoord

Wie heeft ervaring met de slimme radiator ventilator

  • 12 October 2019
  • 69 reacties
  • 35367 Bekeken

Ik overweeg van speed comfort een slimme radiator ventilator aan te schaffen. In documentatie worden er allebei voordelen genoemd en tips gegeven als dat de aanvoer temperatuur van je cv water omlaag kan. De informatie ziet er allemaal "gelikt" uit! Simpel aan te sluiten en overzichtelijk! Maar wie kan mij vertellen of het echt allemaal werkt, of alle voordelen ook kloppen en hoeveel van die apparaten heb ik nodig per radiator?Graag reacties!

Ik heb 2 convectorputten en vloerverwarming in de huiskamer.

De putten heb ik extra geisoleerd met geluiddempend materiaal en 2x5 speedcomforts geinstalleerd aan de bovenzijde van de convectors in de putten, dus ze zuigen de lucht naar boven.

Dit heeft aanmerkelijk bijgedragen aan het warmtecomfort. Er zijn geen koude plekken meer in de kamer en de kamer komt sneller op temperatuur. Bovendien kon de CV temperatuur naar 50 graden. en het vermogen van de ketel kon van 30 Kw naar 10 Kw.Het geluid van de Speedcomforts is verwaarloosbaar, misschien heb ik een beter resultaat door de geluiddempende isolatie van de put.

Samen met de Inventum ventilatie warmtepomp, Tonzon vloerisolatie en zonnepanelen verbruik ik nog maar 25% van wat het 3 jaar geleden was.


@CorsD , hier ook een convectorput met speedcomforts.

De convectorput hadden wij al geïsoleerd omdat er meer kou dan warmte vanaf kwam. Ik dacht eerst zelfs dat die convector kapot was. Is een put/convector uit 1979 en in die tijd werd er kennelijk liever hard gestookt dan geïsoleerd.

Het isoleren van de put heeft het koudeprobleem in de put al grotendeels verholpen. Nu speedcomforts erbij gezet en er komt zelfs warmte uit. Deze speedcomforts zijn behalve het schakelmoment niet hoorbaar. De speedcomforts die ik bovenop de radiator achter de bank heb gezet wel. Ben nog te lui om ze onderop te monteren. 😉

De energiebesparing heb ik nog niet gemeten.

PS voor iemand het zich afvraagt, er zit 25 cm ruimte tussen bank en radiator.

PS2 bij de ING rentepuntenwinkel kreeg ik flinke korting bij Speedcomfort.

PS3 isoleert allen uw oude convectorput.


Heb de hele draad gelezen. Heb een jaar geleden heatfan gekocht. Eentje deed het niet omdat de radiator te koud bleef(inmiddels opgelost). Heatfan heeft er toen een andere sensor ingezet en werkte toen wel. Moest wel bij betalen. Speedcomfort zou een sensor hebben van 33 graden. Dat is veel te hoog, want in de ochtend gaat de radiator aan de onderzijde van 17 naar 35 graden aan de bovenzijde. Die sensor zou eerder vanaf 22 à 25 moeten doorgeven dan zo hoog of instelbaar zijn. Lees daar weinig over dit probleem. Wie heeft daar ervaring mee? 


Ik heb dit “probleem” vermeden door een zelfbouw (DIY) oplossing met PC-ventilatoren
welke via een instelbare! digitale thermostaat met sensor aangestuurd worden.
Het gewenste toerental wordt via de voedingsspanning van de ventilatoren ingesteld. YMMV

Kosten voor een 2,80 m JAGA met 15 x 140mm ventilatoren (helemaal vol) + voeding + thermostaat ca. € 160,- (3 jaar geleden) Verbruik ca. 16 W @9V; ca. 24 W @12V 

Indicatief resultaat met 9V:

Zonder ventilatoren - aanvoer ca. 35°C/retour ca. 31°C; met ventilatoren - retour ca. 25°C

=> ca. 2 - 2, 5 x grotere warmteafgifte (kamertemperatuur ca. 20°C)


Inmiddels heeft voortschrijdend inzicht en info opgeleverd dat de Speedcomfort ventilator aanslaat bij 33 graden en afslaat bij 25 graden. De Heatfan ventilator slaat aan bij 25 graden op weg naar de radiator temperatuur van 35 graden. En slaat dalend weer af bij 25 graden. Dit laatste product sluit mijns inziens beter aan bij een laag ingestelde retour temperatuur van de ketel dat ook veel rendement oplevert. 


Als je het kabeltje van de temperatuurmeter er uit trekt, draait die continu.


Ik heb in een DIY projectje ventilatoren onder de radiatoren in de woonkamer gezet. Gaan aan wanneer de aanvoertemperatuur 35 C is, en uit bij 32C. Scheelde een paar graden in de retourtemperatuur bij de ketel. Maar als die al rond de 50C ligt gaat de ketel m.i. niet veel efficiënter werken want de uitlaatgassen zullen niet veel meer condenseren. De kamer wordt natuurlijk wel sneller warm. En ik vind die speedcomfort systeempjes wel erg prijzig.


Gebruik zelf 3 Heatfan units met elk 5 ventilatoren met toerental-regelaar, in convectorput voor schuifpui, waarmee de snelheid in 5 stappen is in te stellen (laatste stap = hoogste/continue). Heb geen inzicht wat het doet voor ‘t verbruik, wel dat de omgevingstemperatuur in de huiskamer aangenamer is. Geluid is te verwaarlozen, afgezien van de hoogste = continue-stand, zelden gebruikt, maar ook die is niet echt hinderlijk. Gekozen voor Heatfan i.v.m. de starttemperatuur van 25 graden. Adviseer voor verlaging gasverbruik CV-pomp op stand 2 te zetten (bij pomp met 3 standen). Ook kan veelal het vermogen omlaag (kijk op Youtube hoe je dat kan doen) waardoor de CV-ketel rustiger en zuiniger brand.


Ik heb in een DIY projectje ventilatoren onder de radiatoren in de woonkamer gezet. Gaan aan wanneer de aanvoertemperatuur 35 C is, en uit bij 32C. Scheelde een paar graden in de retourtemperatuur bij de ketel. Maar als die al rond de 50C ligt gaat de ketel m.i. niet veel efficiënter werken want de uitlaatgassen zullen niet veel meer condenseren. De kamer wordt natuurlijk wel sneller warm. En ik vind die speedcomfort systeempjes wel erg prijzig.

 

Net boven de 50C retourtemperatuur begint het condensatie feest van een HR ketel pas, dus het heeft zeker zin om die retour temperatuur verder omlaag te krijgen:

 


@PC  Het zgn. HR-effect (condensatie van de waterdamp) begint met laagcalorisch Groninger gas ongeveer bij een rookgastemperatuur van 57-58°C (bron: https://cv-inregelen.nl/artikel/cv-ketel-zonder-hoog-rendement). Bij een rookgastemperatuur van 50°C is de “winst” ca. 3%.

Bij hoogcalorisch gas begint de condensatie al bij temperaturen boven 60°C.
 


@PC Mooie grafiek! Waar heb je die gevonden?


@A.C.J.S   Als je op Internet met “rendement cv-ketel grafiek” zoekt vind je o.a. de volgende grafiek, die ik zelf vaak gebruik bij “energiecoaching”. Zeer overtuigend!

Voor een uitgebreide uiteenzetting o.a. samenhang met het luchtoverschot (lambda-waarde) kan ik een Duitse website aanbevelen.


@PC  Het zgn. HR-effect (condensatie van de waterdamp) begint met laagcalorisch Groninger gas ongeveer bij een rookgastemperatuur van 57-58°C (bron: https://cv-inregelen.nl/artikel/cv-ketel-zonder-hoog-rendement). Bij een rookgastemperatuur van 50°C is de “winst” ca. 3%.

Bij hoogcalorisch gas begint de condensatie al bij temperaturen boven 60°C.
 

Inderdaad, dat is bij een stochiometrische verbranding zonder overmaat aan lucht.

 

In de praktijk worden onze “simpele” ketels met een overmaat aan lucht afgesteld waardoor de condensatie temperatuur lager komt te liggen.

Ik zie wel in het Duitse artikel waar je aanlinkt in je andere reactie, dat mijn grafiekje wel heel erg aan de pessimistische kant zit, of te wel mijn ketel was afgesteld met (te) veel extra lucht toevoer toen ik een aantal van de meet punten heb bepaald.

 

 


Mij bevalt de radiator ventilator erg goed. Veel mensen klagen over het geluid maar dat valt bij ons reuze mee. Ik heb ze van speedcomfort, misschien boven ook nog installeren. Ze zijn alleen wel prijzig vind ik en het is lastig om inzichtelijk te krijgen wat je nou precies bespaard.,... 


@James Ja ik vind ze ook duur. Te duur eigenlijk. Om te zien wat ze besparen heb je  iets nodig waarmee je de retourtemperatuur naar de ketel kunt monitoren over een periode van een uur of twee. Wanneer je op een koude dag (bv <5C) bij constante kamertemperatuur eerst twee uur meet met ventilatoren, en daarna zonder (of andersom natuurlijk) kun je bepalen hoeveel het rendement van je ketel verbetert t.g.v. het koudere retourwater. En kun je berekenen wat het op jaarbasis aan gas scheelt.

Ik heb mijn eigen speedcomforts gebouwd. Zodra het weer het toelaat ga ik dat proefje ook doen. Zal mijn bevindingen dan hier posten.


@A.C.J.S@James  Het effect van ventilatoren (vaak “PC-fans”) is eigenlijk drieledig:

  • verhoging van de warmteafgifte bij lage aanvoertemperaturen (dit is het belangrijkste!)
  • verlaging van de retourtemperatuur (verbetering van het rendement van de HR-ketel*)
  • eventueel makkelijkere overgang naar LTV met een (hybride) warmtepomp
    (als de aanvoertemperatuur al laag is, <40°C!)

*De door "speedcomfort” geclaimde reductie van het gasverbruik met 20% is, naar mijn mening, niet realistisch.

Een voorbeeld: Je hebt de aanvoertemperatuur hopelijk al verlaagt naar ca. 60°C (of lager), de retour is nu ca. 50 °C, helaas is de warmteafgifte van je radiatoren/convectoren nu ook een stuk minder.
Hier kunnen ventilatoren de warmteafgifte weer op peil brengen, "boosten".

De retour ligt, na het “boosten” van alle belangrijke convectoren/radiatoren, met ca. 45 °C nu gelukkig ruim in het HR-gebied. De additionele winst komt overeen met de condensatiewinst bij een verlaging van de retour van 50 °C naar 45 °C (optimistisch!)
(Mijn beperkte ervaringen: max. 6 °C met 15 x 140mm ventilatoren op een 2,80m JAGA
= ca. € 160)

Grof geschat stijgt het ketelrendement bij 50°C->45°C van ca. 92% naar ca. 94% - het gasverbruik "zakt” evenredig met ca. 2,1%.
Eventueel kan je met de hogere warmteafgifte de aanvoer (en de retour) nog iets verlagen met ca. 2-3°C.
Aan deze grove indicatie kunnen geen rechten worden ontleend.


Het effect van radiatorventilatortjes is volgens mij vijfledig.

  • Het sneller op kunnen warmen. Dus de thermostaat kan 's avonds verder omlaag, waardoor 's nachts, of overdag bij verblijf elders, minder warmteverlies. Dit wanneer je geen klokthermostaat hebt, of op wisselende tijden beneden of thuis komt. Je kan dan de radiatortemperatuur ook hoger zetten. Dankzij de radiatorventilatortjes wordt de retourtemperatuur lager en als de ruimte op temperatuur is, gaat de Rookgas Condenserende-ketel immers moduleren. Vooral dankzij de radiatorventilatortjes. Overigens klik ik bij snel moeten opwarmen het kabeltje van de thermostaat van de in serie geschakelde ventilatortjes tijdelijk los. Aangezien ze anders pas gaan draaien wanneer de bovenkant van de radiatoren 30 graden wordt.
  • Je kan behalve de radiatortemperatuur op het menu van de CV ook het maximaal vermogen verlagen. (Overigens moet je bij verlagen van de maximum radiatortemperatuur ook het maximake kW (thermisch vermogen) verlagen.

             

 


Om te zien wat ze besparen heb je  iets nodig waarmee je de retourtemperatuur naar de ketel kunt monitoren over een periode van een uur of twee. Wanneer je op een koude dag (bv <5C) bij constante kamertemperatuur eerst twee uur meet met ventilatoren, en daarna zonder (of andersom natuurlijk) kun je bepalen hoeveel het rendement van je ketel verbetert t.g.v. het koudere retourwater.

Of u kijkt voor het aan (of uit) zetten van de ventilatortjes wat op welk vermogen (kW) de HR-ketel moduleert.

Bij een niet gelijke verdeling van de ventilatortjes over de radiatoren (en één radiator is bijvoorbeeld hoger, zoals mijn radiator in het open keukentje) zullen de radiatorknoppen ook opnieuw waterzijdig ingeregeld moeten worden. (Door gewoon te controleren of opwarming de retourleidingen van de radiatoren gelijktijdig warm beginnen te worden, eerst de radiatoren en leidingen wat voor verwarmen

400 tot 500 euro voor waterzijdig inregelen radiatoren? Echt niet ! | Community - Vereniging Eigen Huis ). 


@Driepinter , wij hebben een stukje radiatorfolie over dat thermostaatje gedaan. Slaat ie een heel stuk sneller aan. 🙃

Hoewel wij nu de radiatoren incl. ventilatoren buiten gebruik hebben sinds Poetin Oekraïne binnenviel... alleen nog SWW. De rest met de airco.


Sinds kort een SpeedComfort Trioset, een uitbreidingsset en een monoset in gebruik.

CV-ketel op 50 graden, thermostaat op 19 en het is aangenaam op temperatuur.

Laatst een thermostaatschakelaar stuk, een telefoontje en 2-3 dagen later een nieuwe in de brievenbus.

TOP


 Ik heb dit “probleem” vermeden door een zelfbouw (DIY) oplossing met PC-ventilatoren
welke via een instelbare! digitale thermostaat met sensor aangestuurd worden.
Het gewenste toerental wordt via de voedingsspanning van de ventilatoren ingesteld. YMMV
Kosten voor een 2,80 m JAGA met 15 x 140mm ventilatoren (helemaal vol) + voeding + thermostaat ca. € 160,- (3 jaar geleden) Verbruik ca. 16 W @9V; ca. 24 W @12V 
Indicatief resultaat met 9V: Zonder ventilatoren - aanvoer ca. 35°C/retour ca. 31°C; met ventilatoren - retour ca. 25°C => ca. 2 - 2, 5 x grotere warmteafgifte (kamertemperatuur ca. 20°C)​​​​​

We hebben nog oude T22 radiatoren en de ketel op 50ºC icm een rij van negen 9 cm Noctua fans krijgen we het hier ook warm. De Noctua (*)was met afstand de stilste, je hoort ze werkelijk niet. De toerental regeling doe ik met een low power PWM regelaar (van een paar euro)  en die regelt niet de spanning maar de aan/uit frequentie. Simulatie met een gelijkstroom/regelbaare voltage gaf aan dat er bij ca 3,9W @ @9,3V en ca 7,3W @12,5V waarbij bijv de Arctic F9 PWM een ca factor 2 meer energie verbruikt. De T-aanvoer,  50-51ºC gaat naar een range van 33-37ºC retour.  Ik moet nog een keer beter gaan meten en altijd exact op dezelfde plek. Het draait nu sinds ca januari 2020.

Door diverse veranderende gezinssamenstellingen in de periodes ervoor en er na is het super lastig om zeggen hoeveel er nu bespaard is aan gas. Daarvoor was de invloed van de extra persoon, soms 2 personen toch te groot. Heb het nog met Mindergas.nl geanalyseerd zodat je met per gewogen graaddag nog wat zou kunnen zien, maar ook daar is het te lastig. Dit jaar zijn we voor het eerst weer veel met z’n 2-en en dan nog eens naar de historie voor 2020 kijken. In het nieuwe jaar maar eens doen.  Mijn eega is ook super enthousiast over hoe dit iig loopt, kent de genoemde beperkingen v/h verbruik ook. We gaan dit jaar dik onder de 700m3 gas (~650?) komen en er is nog best eea aan isolatie te verbeteren, maar dit is toch mooi mee genomen. Misschien dat ik nog een keer 45 of 40 graden aanvoer test. We hebben geen vloerverwarming (en komt er voorlopig ook niet) , dus of de 2 grote radiatoren beneden dan nog de warmtevraag aankunnen? 

*: Noctua NF-F9-B9 redux-1600 PWM (toen ca 10 euro/stuk), met deze goedkope PWM-regelaar. Frame zelf gebouwd van witte kunststof cellenbetonhouders, 2,70m lang, voor toen €4,50/stuk. Aan/uit via KAKU,  Philips 12V /1A adapter via de kringloop €1.=. Kabel management zelf gemaakt van wat ik had liggen of nog aanvullend kocht (<€10). 


Er stond dacht ik onlangs in het VEH blad een kortingsactie voor de Speed Comfort. Na zoeken zag ik dat deze pas aanslaan op ca. 35 graden. Bij verder zoeken kwam ik de Heatfans tegen. Deze slaan aan op een lagere temp.; 25 graden en gaan uit op ca. 24 graden.

Tevens een aparte controller erbij met 6 fan snelheden, waaronder een bypass voor koelen. Dat ga ik denk ik niet gebruiken. Ik las overigens in de reacties dat het koelen alleen werkt op de eenheden met 5 fans. Let op resonantie met de radiator. Evt. ontkoppelen met stukje dubbelzijdig foam oid.

Ik heb nu 3x5 HeatFans in mijn woonkamer. Als ik er meer wil, ga ik ze waarschijnlijk zelf maken. Ik zag dacht ik via Tweakers een link naar Conrad, met een alles-in-een pakket. Kost nog steeds aardig wat met de huidige prijzen. Ik heb nog een doos met ongebruikte pc Papst fans. Dat kan ik ook hergebruiken.


De twee bekendste en betaalbare radiator-ventilatoren zijn die van Speedcomfort en Heatfan. Jaga en Betherma leveren ook vergelijkbare modellen; beide wat groter en met een hoger rendement, maar ook flink duurder, vooral die van Jaga.
Wij hebben overal - hoge temperatuur- convectoren i.p.v. radiatoren). Daardoor CV op 75 graden houden; 
 
Zelf heb ik een klein jaar geleden nadrukkelijk voor Heatfan gekozen. Vooral omdat zij een in/uitschakelpunt van 25 graden hebben (tegen Speedcomfort 33/25 graden). Belangrijkste voordeel van de radiator-ventilatoren vind ik de toename in comfort. Bij de convectorput breng je hiermee de ‘koudeval’ van een groot raam of schuifpui terug. Ander voordeel; Heatfan is ook in zwart leverbaar waardoor ze niet opvallen in een radiatorput. Het geluid is zonder meer te verwaarlozen en ervaren we niet of nauwelijks. Ook de vervuiling van de ventilatoren valt me erg mee.
 
Een nauwelijks gecommuniceerd voordeel vind ik dat de radiator-ventilatoren best een tijd door blijft draaien terwijl de al CV gestopt is, tot de radiator-temperatuur gezakt is tot 25 graden, dus al die tijd extra warmte. Over besparing durf ik niets te zeggen, ik kan dat niet meten omdat ik o.a. een paar maanden geleden ook vrijliggende CV-leidingen op onze 1e en 2e verdieping met buisisolatie heb geïsoleerd. Voordeel; de woonkamer/keuken beneden wordt sneller/beter warm, nadeel boven is het kouder :-). Verder heb ik een modulerende thermostaat geïnstalleerd (Honeywell Chronotherm Open Therm) waar ik ook erg tevreden over ben. CV brand minder hard/gelijkmatiger. Al met al een paar kleine ingrepen die financieel beperkt zijn. 

Vanavond (eigenlijk gisteravond) maar weer eens een proefje gedaan met radiatorventilatoren. 6-11-23, 18:15 tm 23:15 uur. Het was buiten ongeveer 10C, en binnen 19,5C. Betreft een T22 radiator, 200x50cm. Voorzien van 8 fans (hobbyproject met Arduino Nano, paar tientjes).

Voorzichtige conclusie (hoor graag waar ik me vergist heb): 1) vermogen radiator neemt grofweg met 50% toe, want verschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur gaat  van 2 naar 3C bij ingeschakelde ventilatoren in die perioden waarbij ik zeker weet dat de pomp loopt. 2)  Gemiddelde temperatuur retourwater gaat van 25C naar 23C. Dus een paar procent (maar zeker geen 20% zoals sommige fabrikanten claimen) winst aan ketel (ofwel gasverbruik) efficiency.

Ofwel: radiatorventilatoren zijn zeker zinvol, maar reken je niet rijk!

Toelichting grafiek:

x-as in minuten, y-as in graad C, blauw aanvoer, rood retour (beide gemeten aan de buizen naar de radiator), geel verschil hiertussen, grijs kamertemperatuur (spike bij 188,5 is manipulatie om aan te geven wanneer fans inschakelen. Sensor zit aan vensterbank boven de radiator).

 

 


 

Voorzichtige conclusie (hoor graag waar ik me vergist heb): 1) vermogen radiator neemt grofweg met 50% toe, want verschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur gaat  van 2 naar 3C bij ingeschakelde ventilatoren in die perioden waarbij ik zeker weet dat de pomp loopt. 2)  Gemiddelde temperatuur retourwater gaat van 25C naar 23C. Dus een paar procent (maar zeker geen 20% zoals sommige fabrikanten claimen) winst aan ketel (ofwel gasverbruik) efficiency.

Ofwel: radiatorventilatoren zijn zeker zinvol, maar reken je niet rijk!

Radiator ventilatoren verhogen inderdaad de afgifte capaciteit, niets meer en niets minder. Het voordeel is dat je iets gemakkelijker met een lagere temperatuur kunt stoken en toch het gewenste comfort kunt bereiken.

Het gasverbruik wordt er niet minder om, integendeel, de ketel moet het “koudere retourwater” wel weer extra opwarmen.

Je wint aan verwarmingscapaciteit maar het kost wel extra gas en stroom,

 


Reageer